Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖksüz, Ömer
dc.contributor.authorBilgin, Bilal
dc.contributor.authorKaptan, Binnur
dc.date.accessioned2017-09-29T13:27:00Z
dc.date.available2017-09-29T13:27:00Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherNKUBAP.00.AR.24.15.02
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2443
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Anadolu manda sütünün yağ asidi kompozisyonunu karakterize etmek ve manda sütü yağ asit profilindeki potansiyel yağ asitleri gruplarını araştırmaktı. Laktasyon döneminde 30 Anadolu manda sütündeki yağ asidi profili ve yağ asidi gruplarının oranı gazı kromatografisi (alev iyonizasyon dedektörü (FID)) ile belirlendi. Manda sütünün ortalama bileşimi % 17,08 toplam kurumadde madde,% 5,46 protein,% 6,16 yağ, laktoz% 4,36 ve pH 6,57 olarak belirlenmiştir. Manda sütündeki doymuş yağ asitlerinin en yüksek miktarı, palmitik asit (% 34,24), ardından miristik (% 11,92) ve stearik (% 11,78) asitten olduğu tespit edildi. Doymamış yağ asitleri arasından oleik asit (C18:1 cis-9) % 22,21 ile baskın ve toplam trans izomerleri % 1,80 olmuştur. Çalışılan manda sütü içindeki baskın doymuş yağ asitlerinin toplam miktarı% 68,48, tekli doymamış % 25,38 ve çoklu doymamış yağ asitleri içeriği % 3,25 olarak saptanmıştır. Karbon zinciri uzunluğuna dayanan bir sınıflandırmada ise, orta zincirli yağlı asitlerin (C12:0- C16: 1), manda sütüne ait yağ asidi fraksiyonunun büyük kısmını (% 52,02) temsil ettiğini, buna karşın uzun zincirli yağ asitleri C18:0- C22: 6 karbon) ve kısa zincirli yağ asitleri (C4:0-C10:0) sırasıyla% 39.33 ve% 5.77 düzeyinde belirlenmiştir. Bu çalışma, küçük konsantrasyonlarda bulunan yağ asitleri de dahil olmak üzere manda sütündeki yağ asit profilinin detaylı bir incelemesini sağladı. Sonuçlarımız, insan sağlığı için faydalı etkilere sahip olabilecek manda sütü yağ asit konsantrasyonları hakkındaki mevcut verilere de katkıda bulunabilir.en_US
dc.description.abstractThe objectives of the present study were to characterize the fatty acid composition of Anatolia buffalo milk, and to investigate potential fatty acids groups of variation in the buffalo milk fatty acid profile. We determined the profile of fatty acid and the proportion of fatty acid groups in the milk of 30 Anatolia buffalo during the period of lactation using gass chromatography (flame ionization detector (FID)). Results revealed the buffalo milk contained 17,08% total solids, 5,46% protein, 6,16% fat, lactose 4,36% and pH 6,57 on average. It was found out that from the saturated fatty acids in buffalo milk, the highest amount was that of palmitic acid (34,24%), followed by myristic (11,92%) and stearic (11,78%) acids. Out of unsaturated fatty acids, the oleic acid (C18:1 cis-9) predominated with 22,21%, and the total sum of its trans isomers was 1,80%. The total amount of predominant saturated fatty acids in the studied buffalo milk was 68,48%, of monounsaturated 25,38%, and of polyunsaturated 3,25%. Adopting a classification based on carbon-chain length, we found that medium-chain fatty acids (C12:0–C16:1 carbons) represented the greater part (52,02%) of the fatty acid fraction of buffalo milk, whereas long-chain fatty acids (C18:0–C22:6 carbons) and short-chain fatty acids (C4:0–C10:0 carbons) accounted for 39,33 and 5,77%, respectively. This work provided a detailed overview of the fatty acid profile in buffalo milk including also those fatty acids present in small concentrations, Our results may be contributed also to the existing data about buffalo milk fatty acid concentrations, which may have beneficial effects for human health.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectManda sütüen_US
dc.subjectsüt yağıen_US
dc.subjectyağ asit kompozisyonuen_US
dc.subjectbesin profili GC-FIDen_US
dc.subjectBuffalo milken_US
dc.subjectmilk faten_US
dc.subjectfatty acid compositionen_US
dc.subjectGC-FIDen_US
dc.subjectmilk nutrition profileen_US
dc.titleManda Sütü Yağının Yağ Asitleri Kompozisyonlarının Belirlenmesien_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authorid6168en_US
dc.authorid104491en_US
dc.authorid27542en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster