Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSeyidoğlu, Nilay
dc.contributor.authorİnan, Sevda
dc.contributor.authorGüneş, Nazmiye
dc.date.accessioned2017-09-29T12:44:28Z
dc.date.available2017-09-29T12:44:28Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherNKUBAP.10.GA.16.074
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2441
dc.description.abstractBu çalışma Namık Kemal Üniversitesi Deney Hayvanları Etik kurulundan alınan 2016-04/9 onay numara izni ile Namık Kemal Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Merkezi’nde sürdürülmüştür. Çalışmada 200-250 gr canlı ağırlıkta, 7-8 haftalık yaşta, Wistar albino ırkı 30 adet rat kullanılmıştır. Gruplar sırasıyla ; I.Grup: kontrol; II.Grup: SP-1 (500 mg/kg ca); III.Grup: SP-2 (1000 mg/kg ca). Spirulina platensis hayvanlara günlük ve oral gavage ile ağızdan verilmiştir. Çalışma süresince haftalık canlı ağırlıkları tartılmış ve canlı ağırlık artışları ölçülmüştür. Ayrıca çalışmanın başında ve sonunda bel genişliği, boy uzunluğu, bel-boy oranı, abdominal yağ miktarı ve vücut kitle indeksi hesaplanmıştır. 45 günlük çalışma sonunda anestezi altındaki hayvanlardan, kan alınarak hematokrit, hemoglobin, alyuvar ve akyuvar sayısı ile lökosit alt tipleri (lenfosit, nötrofil, bazofil, monosit ve eozinofil) değerlendirilmiştir. Alınan kanlardan elde edilen serumlarda, serum kalsiyum, fosfor ve total kolesterol parametreleri ölçülmüştür. Ayrıca ELİSA yöntemiyle serum ALT ve AST değerlerine de bakılmıştır. Çalışma sonunda ratların karaciğer doku örnekleri alınmış, hematoksilen-eozin boyası ile boyanmış ve histopatolojik değişiklikler kaydedilmiştir. Sonuçlara göre büyüme performansında, hematolojik, biyokimyasal ve histpatolojik analizlerinde istatistiksel önemde bir farklılık saptanmamıştır. Vücut kitle indeksi hesaplamalarına bakıldığında ise istatistik fark gözlenmemiştir, ancak abdominal yağ miktarında istatistiksel olmasa da 500 mg/kg S.platensis verilen grupta bir azalma belirlenmiştir. Doğal katkı maddeleri arasında bulunan ve zengin biyolojik içeriği bakımından ilgi çeken S.platensis’in yüksek miktarda ve uzun sürelerde kullanımının değerlendirildiği bu çalışma ile literatüre kaynak olunacağı düşünülmektedir. Ancak bu katkı maddelerinin farklı özellikte hayvan materyallerinde kullanımı ile ilgili daha derin ve ayrıntılı çalışmalara gereksinim vardır.en_US
dc.description.abstractThis study was approved by Namik Kemal University Experimental Animal Ethics Committee, confirmation number 2016-04/9, and was carried out Namik Kemal University Experimental Animal Research Center. Thirty, 200-250 g live weight of male Wistar albino rats 7-8 weeks age were used. The groups; Group I: control; Group II: SP-1 (500 mg/kg bw); Group III: SP-2 (1000 mg/kg bw) respectively. Spirulina platensis was orally administered to animals by oral gavage and daily. During the study weekly live weights were weighed and live weight gains were measured. In addition, height, waist circumference, body mass index and waist/height ratio and abdominal lipid weight were calculated. Blood Hematocrit, hemoglobin, red blood cells, white blood cell counts and leukocyte subtypes (lymphocytes, neutrophils, basophils, monocytes and eosinophils) were evaluated from animals under anesthesia at the end of 45 days of trial. Serum calcium, phosphorus and total cholesterol parameters were measured in the serum obtained from the alginate blood. Also, serum ALT and AST values were measured by ELISA method. At the end of the study, liver tissue samples of rats were taken, stained with hematoxylin-eosin stain and histopathologic changes were recorded. According to the results, there was no statistically significant difference in growth performance, hematological, biochemical and histopatological analyzes. There was no statistical difference in body mass index calculations, but although there were no differences in groups there was a decrease in amount of abdominal lipid weight in group added 500mg/kg S.platensis. It is considered to be a resource in the literature with this study in which the use of high amounts of S.platensis, which is among natural additives and attracts attention in terms of rich biological content, is evaluated for a long time. However, more studies about various natural additives on other animal species would be necessary to clarify the effects of these supplements.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectSpirulina platensisen_US
dc.subjectkaraciğeren_US
dc.subjectALTen_US
dc.subjectASTen_US
dc.subjectvücut kitle indeksien_US
dc.subjectliveren_US
dc.subjectbody mass indexen_US
dc.titleRatlarda Spirulina platensis Uygulamasının Biyokimyasal ve Histopatolojik Etkilerinin Araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of Biochemical and Histopathological Effects of Spirulina platensis Application in Ratsen_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Temel Bilimler Bölümüen_US
dc.authorid59252en_US
dc.authorid149791en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster