Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAYDEMİR, Tolga
dc.date.accessioned2017-09-28T12:55:25Z
dc.date.available2017-09-28T12:55:25Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2436
dc.description.abstractBu çalışmada, tarımsal üretim sonucu yan ürün olarak çıkan kenevir sapı, fındık zurufu ve çeltik kavuzunun; hem tek başına hem de kenevir sapının diğer materyaller ile farklı karışım (karışım 1: %30, karışım 2: %50, karışım 3: %70) oranlarında peletlenmesi gerçekleştirilmiştir. Materyallerin peletlenmesi için 3 kW elektrik motor gücüne sahip, 50-100 kg/h kapasiteli, kalıp delik çıkış çapı 6 mm olan düz kalıp pres pelet makinesi kullanılmıştır. Denemelerde 3 farklı nem içeriğine sahip kurutulmuş öğütülmüş kenevir sapı, fındık zurufu, çeltik kavuzu ve bunların birbirleriyle karışımları olmak üzere 9 farklı materyalden 6-8 kg arasında peletler yapılmıştır. Peletlerin kalite özelliklerini karşılaştırmak için; fiziksel özellikleri (pelet hacim yoğunluğu, pelet parça yoğunluğu, dayanıklılık direnci, sıkıştırma direnci, kırılma direnci, nem alma direnci) ve kimyasal özellikleri (nem içeriği, ısıl değer, kül içeriği, baca gazı emisyon değerleri (O2, CO2, CO, SO2 ve NO2)) belirlenmiş ve ayrıca elementel analizleri yapılmıştır. Test öncesi bütün peletler hava almayacak kapalı kaplarda oda şartlarında saklanmıştır. Materyal çeşidine ve ham maddenin nem içeriğine bağlı olarak ortalama 6,04 – 6,09 mm çap aralığında silindirik peletler elde edilmiştir. Peletlerin hacim ve parça yoğunlukları sırası ile 511,9 -730,5 kg/m3 ve 1137,4-1331,9 kg/m3 arasında değişmiş ve nem içeriği arttıkça yoğunluk değerleri azalmıştır. Fiziksel testleri sonunda peletlerin oldukça sağlam yapıya sahip oldukları görülmüş ve en yüksek değerler sade fındık zurufu ve karışım 1, en düşük değerler ise kenevir sapının peletlerinde elde edilmiştir. Peletlerin kimyasal test sonuçları incelendiğinde ısıl değerleri ve kül içerikleri bakımından en iyi değerler kenevir sapı peletlerinde (4455,3 cal/g - % 1,01) en düşük değerleri ise çeltik kavuzu peletlerinde (3810,3 cal/g – %16,15) elde edilmiştir. Genel olarak materyallerin elementel analiz sonuçları iv incelendiğinde sade ve karışım peletlerine bağlı olarak karbon yüzdesinin %38-%55 (kuru ağırlık bazında) arasında, hidrojen yüzdesinin %5-%6,5 aralığında ve oksijen yüzdesinin ise %32-%35,5 aralığında değiştiği saptanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectBiyokütleen_US
dc.subjectKenevir sapıen_US
dc.subjectTarımsal atıklaren_US
dc.subjectPeleten_US
dc.subjectFiziksel ve kimyasal özellikleren_US
dc.titleFarklı tarımsal artıklar kullanılarak hazırlanan karışım peletlerinde kenevir sapı kullanımının pelet kalite özellikleri üzerine etkisien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster