Etanol Uyarımlı Sıçan Akut Mide Mukoza Hasar Modelinde Hypericum Perforatum'un Koruyucu Etkilerinin ıncelenmesi
Özet
Tıbbi bitkilerin kullanıldığı mide ülseri tedavisi, dünya genelinde geleneksel tıbba oldukça yaygındır. Bu çalışma sıçanlarda absolü alkol ile oluşturulan gastrik ülserde H. perforatum'un antiapoptotik ve antiinflamatuvar etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada 40 adet erkek Wistar albino sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Grup I (Kontrol grubu, n=10), Grup II (Etanol grubu, n=10, 1 mL etanol, oral yolla, 90 dk), Grup III (H. perforatum+Etanol grubu, n=10, 1 mL H.perforatum, 120 dk; 1 mL etanol, 120 dk, oral yolla), Grup IV (Zeytinyağı+Etanol, 1 mL zeytinyağı, 120 dk; 1 mL etanol, 120 dk, oral yolla). Gastrik ülser skoru mide mukozasında ülserasyon alanlarının ölçülmesiyle hesaplandı. Gastrik dokuda histopatolojik boyamalar, immunohistokimyasal İNOS ve PCNA boyamaları, TUNEL boyaması, IL-6 ve IL-10 ifadeleri (ELISA) ve MDA, SOD ve CAT enzim seviyeleri değerlendirildi. Sonuçlara incelendiğinde, etanol uyarımlı modelde gastrik hasar; yüksek ülser indeksi skoru, yükselmiş proinflamatuvar IL-6 seviyesi, fazla sayıda TUNEL-pozitif hücre, artmış iNOS ifadesi ve yüksek MDA seviyesi bulguları tespit edildi. H. perforatum ve Zeytinyağı ile ön tedavi yapılmış gruplarda gastrik lezyonların önemli derecede azaldığı tespit edildi. Sonuç olarak H. perforatum ve zeytinyağının gastrik mukozal ülserasyon riskini azaltmak için potansiyel bir tedavi seçeneği olabilir. H. perforatum'un IL-6 ve IL-10'u ifadesini düzenleyerek inflamatuvar sitokinlerin ayarlanması ve antioksidan özellikleriyle mide koyucu özelliklerine katkıda bulunabilir. Treatment of gastric ulcers with medicinal plants is quite common in traditional medicine worldwide.This study was conducted to evaluate the antiapoptototic and antiinflammatory effect of Hypericum perforatum in the rats induced gastric ulcer by absolute ethanol. Forty male Wistar albino rats were used in this study. Rats were divided four group, randomly. Group I (Control, n=10), Group II (Ethanol, n=10, 1 mL ethanol, orally, 90 min) Group III (H. perforatum + ethanol, 1 mL H. perforatum, 120 min; 1 mL ethanol, 90 min, orally), Group IV (Olive oil + ethanol, 1 mL olive oil, 120 min; 1 mL ethanol, 90 min, orally). Gastric ulcer score was determined in gastric mucosa by morphometrically. Histopatological staining, Immunohistochemical iNOS and PCNA staining, apoptotic TUNEL staining, gastric IL-10 and IL-6 expression (ELISA) and SOD, MDA, CAT levels were assessed in gastric tissue. The results showed that ethanol incuded gastric damage, higher gastric ulcer index score, increased proinflammatory IL-6 level, elevated number of iNOS and TUNEL-positive stained cell number as well as higher MDA level in the group II (ethanol). Pre-treatment of H. perforatum and olive oil (group III and IV) significantly attenuated the gastric lesions as compared to the group II (ethanol). It was concluded that H. perforatum and olive oil may represents a potential therapeutic option to reduce the risk of gastric mucosal ulceration and the gastroprotective activity of H. perforatum might contribute in adjusting the inflammatory cytokines by regulating the IL-6 and IL-10 and its antioxidant properties.
Koleksiyonlar
- ... [113]