Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTukelman, Emine Özcan
dc.date.accessioned2017-08-14T07:48:37Z
dc.date.available2017-08-14T07:48:37Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2334
dc.description.abstractDünyada ve ülkemizde sosyal medya ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çeken genetiği değiştirilmiş ürünler gündemde yer almaya devam etmektedir. Tekirdağ İli'nde, bu güne kadar genetiği değiştirilmiş ürünler konusunda üreticilerin farkındalıklarını belirlemeye yönelik anket çalışması yapılmamıştır. Bu tezin amacı bir anket çalışmasıyla üreticilerin genetiği değiştirilmiş ürünler konusundaki bilgi farkındalık ve tutumlarının belirlenmesidir. Bu maksatla Tekirdağ İli ve ilçelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İl Müdürlüğünde kayıtlı tarımla uğraşan üreticiler belirlenerek 404 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizine göre 28 yargıdan 4 faktörlü bir yapı oluşmuştur. Olumsuz bakış faktörü 14, olumlu bakış 9 yargı, korku ve kaygılar 3 yargı ve bilgi edinme fiyat ise 2 yargıdan oluşmuştur. Yargıların iç tutarlık katsayısı 0,890, Kaiser Mayer Olkin (KMO) değeri 0,880 bulunarak, örneklem büyüklüğünün iyi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin güvenilirlik analizleri yapılmış, üreticilerin demografik özellikleri incelenmiştir. Analiz sonucunda hipotezler istatistiki anlamda önemli bulunarak kabul edilmiştir. Ancak, "üreticilerin GD ürünlere yönelik tutumları üreticilerin çocuk sahibi olma durumlarına göre farklılık gösterir" ve " GD ürünlere yönelik tutumlar üreticilerin medeni durumuna göre farklılık gösterir" hipotezleri P<0,05 ve P<0,01 anlamlılk düzeyinde olduğundan red edilmiştir. Üreticilerin GDO ile ilgili verilen ''yanlış, doğru ve tartışmaya açık ifadeler'' konusunda doğru bilgiye sahip olduğu belirlenmiştir. Üreticiler GD ürünlerin etiketlenerek birbirinden ayrılmasını desteklemiştir. GDO oranın %95.54'ü mısırda, %87,87'si soyada olduğunu belirtmiştir. Üreticiler, GD ürünlere ihtiyaç duyulmasının nedeninin dünyadaki açlıkla mücadeledir ve GD bitkilerin hastalık tedavisi ile aşı üretiminde kullanılacağını belirten ifadeleri doğru bulmamıştır. Anket sonuçlarına göre; ankete katılan üreticilerin yaş grubu, eğitim oranı, GDO ile ilgili bilgi sahibi olma düzeyi yükseldikçe olumsuz bakış, tüketici hakları ve kaygılar ile fiyat faktörü arasında anlamlı fark görülmüştür.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGDOen_US
dc.subjectBiyoteknolojien_US
dc.subjectAnket Üreticileren_US
dc.subjectTekirdağen_US
dc.subjectTürkiyeen_US
dc.titleGenetiği değiştirilmiş ürünlere karşı üreticilerin farkındalıklarıen_US
dc.title.alternativeAwaraness of the farmers to genetically modified organismsen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster