Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGeçgel, Ümit
dc.contributor.authorDağlıoğlu, Orhan
dc.contributor.authorYılmaz, İsmail
dc.contributor.authorArıcı, Muhammet
dc.contributor.authorGüner, Kadir Gürbüz
dc.contributor.authorApaydın, Demet
dc.contributor.authorDülger, Gizem Çağla
dc.contributor.authorAy, Onur
dc.contributor.authorErsöz, Berna
dc.contributor.authorÇotra, Yosun
dc.contributor.authorTaşan, Murat
dc.date.accessioned2017-07-28T06:42:42Z
dc.date.available2017-07-28T06:42:42Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2141
dc.description.abstractBu çalışmada; stabilizasyon işleminin pirinç kepeği yağının fizikokimyasal özelliklerine ve yağ asidi bileşimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İki farklı pirinç kepeği çeşidi (Osmancık ve Opela); mikrodalga, etüv ve mikrodalga+etüv olmak üzere 3 farklı yöntemle stabilize edilmiştir. Pirinç kepekleri toplamda dokuz farklı stabilizasyon şartında muamele edilmiştir. Mikrodalga ile stabilizasyonda 600 W 1 dk, 600 W 2 dk, 600 W 3 dk; etüv ile stabilizasyonda 80°C’de 30dk, 100°C’de 30dk, 120°C’de 30dk, etüv ve mikrodalganın birlikte kullanıldığı kombine yöntemde ise 600 W 2dk mikrodalga+80°C’de 30dk etüv; 600 W 2dk mikrodalga+100°C’de 30dk etüv ve 600 W 2dk mikrodalga+120°C’de 30dk etüv uygulaması yapılmıştır. Stabilizasyon işleminden sonra pirinç kepek yağı solvent ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen pirinç kepeği yağlarına ait serbest yağ asitliği değeri, peroksit sayısı, yağ asitleri bileşimi, sterol kompozisyonu, iyot sayısı, sabunlaşma sayısı, özgül ağırlık değeri ve kırılma indisi değeri belirlenmiştir. Uygulanan stabilizasyon işlemleri sonucunda pirinç kepeği yağlarının serbest yağ asitliği, peroksit sayısı ve iyot sayısı değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir (p<0,05). Stabilizasyon işlemi, pirinç kepeği yağının sabunlaşma sayısında istatistiksel açıdan önemli değişikliklere neden olmamıştır (p>0,05). Pirinç kepeği yağında en çok bulunan sterol ?-sitosterol olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this research, it was aimed to determine the effects of stabilization on some physicochemical properties and fatty acid composition of rice bran oil. The rice bran samples (Osmancık and Opela) was stabilized under three ways (microwave, drying oven and microwave + drying oven) including nine conditions (drying oven: 80°C 30 min, 100°C 30 min, 120°C 30 min; microwave : 600 W 1 min, 600 W 2 min, 600 W 3 min; microwave + drying oven: 600 W 2 min microwave - 80°C 30 min drying oven, 600 W 2 min microwave - 100°C 30 min drying oven, 600 W 2 min microwave - 120°C 30 min drying oven). The rice bran oil was obtained by solvent extraction technology. The free fatty acids content, peroxide value, iodine number, saponification number, specific gravity, refractive index, fatty acid composition and the sterol composition of rice bran oil samples were determined. The acidity, peroxide value and iodine number of the oil samples were significantly decreased with the stabilization process applied (p<0,05). In contrast, the saponification number of rice bran oil samples exhibited non-significant changes (p>0,05). ?-sitosterol was detected as the main sterol in rice bran oil.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPirinç kepeği yağıen_US
dc.subjectoksidatif stabiliteen_US
dc.subjectfiziko-kimyasal özellikleren_US
dc.subjectstabilizasyonen_US
dc.subjectRice bran oilen_US
dc.subjectoxidative stabilityen_US
dc.subjectphysicochemical propertiesen_US
dc.titlePirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Physicochemical Properties and Oxidative Stability of Rice Bran Oilsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authorid48971en_US
dc.authorid2955en_US
dc.authorid28931en_US
dc.authorid1696en_US
dc.authorid109460en_US
dc.authorid56011en_US
dc.authorid112456en_US
dc.authorid27770en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage93en_US
dc.identifier.endpage102en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster