Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBal, Erdinç
dc.date.accessioned2017-04-19T10:29:27Z
dc.date.available2017-04-19T10:29:27Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/188
dc.description.abstractBu çalısmada, Hayward kivi çesidine ait meyvelere hasat sonrası potasyum permanganat (KMnO4), UV-C, salisilik asit (SA) ve sıcaklık uygulamaları yapılarak, meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri arastırılmıstır. Yapılan uygulamalar sonrasında meyveler polietilen torbalar ile ambalajlanarak soguk hava deposunda 00C’de %85–95 oransal nemli ortamda 200 gün süre ile muhafaza altına alınmıstır. Muhafaza periyodu süresince 40 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde çesitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıstır. Arastırmamızda, uygulamalara göre degisen oranlarda agırlık kayıplarında ve toplam suda çözünür kuru madde oranında artıs, meyve eti sertliginde ve titre edilebilir asit miktarında ise azalma gözlemlenmistir. Genel olarak kivi meyvelerinin olgunlasması ile birlikte indirgen seker, C vitamini miktarında da farklı düzeylerde artısların oldugu görülmüs, depolama sürecinin sonlarına dogru ise bazı uygulamalarda azalmalar tespit edilmistir. Muhafazanın ilk aylarında klorofil yıkımındaki hızlı artıs muhafaza sonuna dogru azalmıstır. 40. ve 80. gün analizlerinde hiçbir uygulamada meyveler yeme olumuna ulasmamıstır. Deneme sonucunda UV-C 75, SA 0.5 ve SA 1 ve bunların özellikle KMnO4 sasesi ilave edilmis olan uygulamaları ile 200 güne kadar soguk hava depolarında kalite kriterlerinde fazla kayıp olmadan tüketiciye sunulabilecek durumda muhafaza edilebilecegi belirlenmistir. Genel olarak KMnO4 saseleri meyvelerin ortama saldıgı etilen gazını absorbe etmis ve kombine sekilde yapılan uygulamalarda meyve kalitesi daha iyi korunmustur. Kontrol, UV-C 100, Sıc 40, Sıc 45 uygulamaları sonucu, kivi meyveleri ancak 160. güne kadar pazarlanabilir seviyede bulunmustur.en_US
dc.description.abstractIn this study, postharvest treatments such as potassium permanganate (KMnO4), UVC, salicylic acid (SA) and heat application to cv. Hayward, their effects on quality and storage period of kiwifruit were examined. After treatments, kiwifruits which were packed by polyethylene bags were stored under cold storage with 00 C and 85-95% relative humidity throughout 200 day. Physical and chemical analysis in kiwifruits that were taken at 40 day intervals were carried out during the storage period. In our research, increases in weight lose, total soluble solids and decrease in fruit firmness and titratable acidity were examined. Generally, increases in reduced sugar and vitamin C content examined along with kiwifruit maturity at different levels and decrease were determined at the end of storage period, Rapid increase in destruction of chlorophyll at the beginning months of storage reduced at the end of storage period in 40th and 80th day analysis, kiwifruits did not reach edible maturity level. As a result of trail, in kiwifruits that were treated by UV-C 75, SA 0.5 and SA 1 and their combination with KMnO4 sachet and stored under cold storage throughout 200 day, nonsignificant loses were examined in kiwifruit quality critation. In general, KMnO4 sachet absorbed ethylene gas that released from kiwifruits and best kiwifruit quality was kept in combined treatments. As a result of control, UV-C 100, Sıc 40, Sıc 45 treatments, kiwifruits were hardly found to be marketable until 160 day.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKivien_US
dc.subjectmuhafazaen_US
dc.subjectkaliteen_US
dc.subjectambalajen_US
dc.subjectKiwifruiten_US
dc.subjectstorageen_US
dc.subjectqualityen_US
dc.subjectpackageen_US
dc.titleHasat sonrası potasyum permanganat, UV-C, salisilik asit ve sıcaklık uygulamalarının kivi kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effect of postharvest potassium permanganate, UV-C, salicylic acid and heat treatments on quality and storage period of kiwifruiten_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster