Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞahin, Aziz
dc.contributor.authorYıldırım, Arda
dc.contributor.authorUlutaş, Zafer
dc.date.accessioned2017-07-10T07:55:45Z
dc.date.available2017-07-10T07:55:45Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1848
dc.description.abstractBu çalışmada, somatik hücre sayısı ile süt kompozisyonu arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Çiğ süt örnekleri 2012 yılının Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında toplanmıştır. Araştırmada 149 baş Anadolu Mandası, somatik hücre sayısına göre iki gruba ayrılmıştır. Birinci grupta kuru madde, yağsız kuru madde, yağ, protein, laktoz, kazein, yoğunluk, üre, serbest yağ asidi, donma noktası, pH, süt üre nitrojeni, asitlik ve sitrik asit düzeyleri sırası ile %16,207±0,184, %10,739±0,059, %5,356±0,193, %4,515±0,057, %5,360±0,033, %3,425±0,065, 1.030,2±0,634gr/cm3, %0,044±0,002, 5,932±0,99mmol/10l, 0,56±0,0130C, %6,57±0,010, 19,02±1,15mg/dl, 7,541±0,239oSH ve %0,133±0,004 olarak tespit edilmiştir. İkinci grupta ise, aynı özellikler ile ilgili ortalamalar sırası ile %17,230±0,127, %10,927±0,043, %6,163±0,125, %4,955±0,052, %5,108±0,024, %3,669±0,042, 1.029,5±0,355 gr/cm3, %0,047±0,001, %4,484±0,389mmol/10l, 0,55±0,0070C, %6,54±0,011, 21,26±0,542 mg/dl, 8,47±0,184oSH ve 0,124±0,002 olarak hesaplanmıştır. Birinci grupta somatik hücre sayısı ve kuru madde (r =0.259, P=0.002), yağ (r =0.220, P=0.008), protein (r =0.285, P=0.001), laktoz (r =b0.238, P=0.004), sitrik asit (r =b0.179, P=0.031) ve pH (r =b0.236, P=0.004) arasındaki ilişkilerin önemli olduğu saptanmıştır. İkinci grupta somatik hücre sayısı ve protein (r =0.225, P=0.007), laktoz (r =b0.423, P=0.000), asitlik (r =0.239, P=0.013), serbest yağ asidi (r =b0.225, P=0.044) and pH (r =b0.189, P=0.022) arasındaki korelasyonlar önemli bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThe aim of the present research was to determine the relationship between somatic cell count and milk composition. Milk samples were collected in the months of from February, March, April and May in 2012. In the study, 149 Anatolian Buffaloes, divided into 2 groups according to the number of somatic cells. In the first group dry matter, non fat dry matter, fat, protein, lactose, casein, density, urea, free fatty acid, freezing point, pH, milk urea nitrogen, acidity and citric acid levels were determined 16.20710.184%, 10.739±0.059%, 5.356±0.193%, 4.515±0.057%, 5.360±0.033%, 3.425±0.065%, 1030.2±0.634gr/cm^ 0.04410.002%, 5.932±0.99mmol/10l, 0.56+0.013°C, %6.57±0.010, 19.02±1.15mg/dl, 7.541±0.239°SH and 0.133+0,004%, respectively. The second group same traits were calculated 17.230±0.127%, 10.92710.043%, 6.16310.125%, 4.95510.052%, 5.10810.024%, 3.66910.042%, 1029.5i0.355g/cm^ 0.047+0.001%, 4.484i0.389mmol/10l, 0.5510.007°C, 6.5410.011%, 21.26i0.542mg/dl, 8.4710.184°SH and 0.12410.002%, respectively. Significant correlations were founded between somatic cell count and dry matter (r =0.259, P=0.002), fat (r =0.220, P=0.008), protein (r =0.285, P=0.001), lactoze (r =-0.238, P=0.004), sitric acid (r =-0.179, P=0.031) and pH (r =-0.236, P=0.004) in first group. Significant correlations were calculated between somatic cell count and protein (r =0.225, P=0.007), lactose (r =-0.423, P=0.000), acidity (r =0.239, P=0.013), free fatty acids (r =-0.225, P=0.044) and pH (r =-0.189, P=0.022) in second group.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYoğunluken_US
dc.subjectsitrik asiten_US
dc.subjectserbest yağ asitien_US
dc.subjectpHen_US
dc.subjectdonma noktasıen_US
dc.subjectasitliken_US
dc.subjectüreen_US
dc.subjectureaen_US
dc.subjectfreezing pointen_US
dc.subjectfree fatty acidsen_US
dc.subjectDensityen_US
dc.subjectcitric acidsen_US
dc.subjectacidityen_US
dc.titleAnadolu Mandalarında Bazı Çiğ Süt Parametreieri ile Somatik Hücre Sayısı Arasındaki İlişkileren_US
dc.title.alternativeRelationships Between Somatic Cell Count and Some Raw Milk Paramaters of Anatolian Buffaloesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.authorid132681en_US
dc.authorid15670en_US
dc.authorid3274en_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage114en_US
dc.identifier.endpage121en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster