Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTölü, Cemil
dc.contributor.authorSavaş, Türker
dc.contributor.authorYurtman, İsmail Yaman
dc.contributor.authorHakyemez, B. H.
dc.contributor.authorGökkuş, Ahmet
dc.date.accessioned2017-07-05T14:21:13Z
dc.date.available2017-07-05T14:21:13Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1801
dc.description.abstractMeraların sürdürülebilirliliğinin sağlanması ve süt keçiciliğinde ilkbahar dönemindeki artan besin madde gereksiniminin karşılanması adına, mera kullanımı ve yönetimi önem arz etmektedir. Bu çalışmada farklı otlatma yoğunluklarındaki mera tiplerinde keçilerin bazı davranış ve performans özellikleri belirlenmiştir. Bu amaçla toplam 24 baş Türk Saanen keçisi 3 farklı büyüklükteki doğal mera ve buğday hasılından oluşan 6 mera parselinde 3 ay süreyle takip edilmiştir. Buğdaygil, baklagil ve diğer familyalardan türlerin oranlarının sırasıyla %67, %4 ve %29 olduğu doğal merada ot verimi, nisan başına denk gelen dönemde buğday merasına yakın değerlerde iken, zaman ilerledikçe azalmıştır. Ele alınan tüm davranış özelliklerinin mera tipi, parsel büyüklüğü, gözlem tarihi ve gözlem periyoduna göre farklılaştığı tespit edilmiştir (P?0.039). Buğday merası grubundaki keçilerin doğal mera parsellerindeki keçilere göre %31 (?=0.69) daha az otlama davranışı, %50 daha az yürüme, %20 daha az yatmadavranışı sergilerken, %73 daha fazla geviş getirme ve %49 daha fazla ayakta durma davranışı göstermişlerdir (P?0.0001). Parsel büyüklüklerine göre davranış özellikleri önemli ölçüde değişiklik gösterirken, değişimin doğrusal bir eğilim göstermediği belirlenmiştir (P=0.0480). Canlı ağırlık ve süt verim seviyeleri deneme boyunca buğday merasındaki keçilerin üstünlüğü ile geçmiştir. Daha kısa süreli otlama ve yürüme ile gerekli besin maddesini sağlayan laktasyon dönemindeki keçiler için buğday merasının, uygun bir mera olduğu; erken filizlenme döneminde olan doğal mera üzerindeki baskıyı azaltma anlamında yararlı olabileceği düşünülmektedir. Doğal mera alanının ise laktasyondaki keçiler için yeterli olmadığı ve detaylı çalışmalarla doğal mera otlatma yönetiminin oluşturulması gerektiği ortaya çıkmıştır.en_US
dc.description.abstractPasture use and management are of importance to ensure the sustainability of pastures and to meet the need for food which increases in the spring in dairy goat husbandry. Some behavioral and performance traits of goats in the types of pasture with different grazing intensities were determined in this study. For this purpose, totally 24 Turkish Saanen goats were followed in 6 pasture plots consisting of natural and wheat pastures of 3 different sizes for 3 months. In the natural pasture where the rates of species of Poaceae, legumes and other families were 67%, 4% and 29%, respectively, the grass yield had values close to those of the wheat pasture in the period corresponding to early April, while it decreased as time passed. It was determined that all of the behavioral traits under consideration varied by type of pasture, plot size, date of observation, and observation period (P?0.039). The goats in the wheat pasture group displayed 31% fewer grazing behaviors, 50% fewer walking behaviors and 20% fewer lying behaviors than the goats in the natural pasture plots, whereas they displayed 73% more ruminating behaviors and 49% more standing behaviors (P?0.0001). The behavioral traits significantly varied by plot size, while it was determined that the variation did not display any linear tendency (P=0.0480). The levels of live body weight and milk yield were higher among the goats in the wheat pasture throughout the experiment. It is thought that the wheat pasture is a convenient pasture for the lactating goats which provide the required food by grazing and walking for a shorter period and that it might be useful to reduce the pressure on the natural pasture undergoing the early sprouting period. On the other hand, it turned out that the natural pasture was inadequate for the lactating goats and that natural pasture grazing management should be formed with detailed studies.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTürk Saanenen_US
dc.subjectotlamaen_US
dc.subjectdinlenmeen_US
dc.subjectyürümeen_US
dc.subjectbesin madde içeriğien_US
dc.subjectsüt verimien_US
dc.subjectTurkish Saanenen_US
dc.subjectgrazingen_US
dc.subjectrestingen_US
dc.subjectwalkingen_US
dc.subjectnutrient matter contenten_US
dc.subjectmilk yielden_US
dc.titleBuğday Hasılı Ve Doğal Mera İle Farklı Otlatma Yoğunluklarının Sağmal Keçilerin Bazı Davranış Özelliklerine Etkisien_US
dc.title.alternativeThe Effect Of Wheat And Natural Pastures And Of Different Grazing İntensities On Some Behavioral Traits Of Lactating Goatsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.authorid202479en_US
dc.authorid2775en_US
dc.authorid145814en_US
dc.authorid3078en_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage37en_US
dc.identifier.endpage45en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster