Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKatar, Duran
dc.contributor.authorArslan, Yusuf
dc.contributor.authorSubaşı, İlhan
dc.contributor.authorBülbül, Ali Savaş
dc.date.accessioned2017-06-15T13:59:16Z
dc.date.available2017-06-15T13:59:16Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1585
dc.description.abstractBu çalışma, Ankara ekolojik koşullarında sater (Satureja hortensis L) bitkisinde uçucu yağ oranı ve bileşenlerinin ontogenetik varyabilitesini belirlemek amacıyla 2009 yılında yürütülmüştür. Araştırma da dört farklı biçim zamanının (çiçeklenme başlangıcı, % 40–60 çiçeklenme, tam çiçeklenme ve tohum oluşumu başlangıcında ) sater (Satureja hortensis L) bitkisinin bitki boyu (cm), yaş yaprak verimi (kg/da), kuru yaprak verimi (kg/da), uçucu yağ oranı (%), uçucu yağın bileşenleri ve uçucu yağ verimi (ml/da) üzerine olan etkisi incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular, yaş yaprak verimi (kg/da), kuru yaprak verimi (kg/da), uçucu yağ oranı (%), uçucu yağ verimi (ml/da) ve uçucu yağ bileşenlerinin farklı gelişim dönemlerinde yapılan hasattan etkilenmiş olduğunu göstermiştir. En yüksek kuru yaprak verimi (66 kg/da) tohum oluşumu başlangıcında yapılan hasattan elde edilirken, en yüksek uçucu yağ oranı (% 2,20) ve en yüksek karvakrol oranı da (% 59,94) % 40–60 çiçeklenme döneminde yapılan hasattan alınmıştır.en_US
dc.description.abstractThis research was carried out to determine on ontogenetic variability of essential oil content and components in summer savory (Satureja hortensis L) in Ankara ecological conditions in 2009. In this research, plant length, fresh leaf yield (kg/da), drog leaf yield (kg/da), essential oil content (%), essential oil components (%) and essential oil yield (ml/da) were determined at the beginning of flowering, 40–60 % flowering, full flowering and the beginning of seed formation stages. In this research, fresh leaf yield (kg/da), drog leaf yield (kg/da), essential oil content (%), essential oil components (%) and essential oil yield (ml/da) were effected by harvesting at different developmental stages. The greatest drug leaf yield (66 kg/da) was determined at the beginning of seed formation stages. On the other hand, the greatest essential oil content (% 2,20) and the major essential oil component which is carvacrol (% 59,94) were determined at 40–60 % flowering stage.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSater (Satureja hortensis)en_US
dc.subjectuçucu yağ oranıen_US
dc.subjectuçucu yağ bileşenlerien_US
dc.subjectkarvakrolen_US
dc.subjectsummer savoryen_US
dc.subjectessential oil contenten_US
dc.subjectessential oil componentsen_US
dc.subjectcarvacrol contenten_US
dc.titleAnkara Ekolojik Koşullarında Sater (Satureja hortensis L) Bitkisinde Uçucu Yağ ve Bileşenlerinin Ontogenetik Varyabilitesinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Ontogenetic Variability of Essential Oil Content and Components in Summer Savory (Satureja hortensis L) in Ankara Ecological Conditionsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.authorid179718en_US
dc.authorid225965en_US
dc.authorid145588en_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage29en_US
dc.identifier.endpage36en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster