Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorOraman, Yasemin
dc.contributor.authorUnakıtan, Gökhan
dc.contributor.authorYılmaz, Emine
dc.contributor.authorBaşaran, Burçin
dc.date.accessioned2017-06-14T13:33:35Z
dc.date.available2017-06-14T13:33:35Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1563
dc.description.abstractThe aim of this study is to evaluate consumer behaviour towards factors affecting purchase decision of some traditional food products and grouping those consumer attitudes. The original data was obtained from results of a survey conducted in 14 different districts in Tekirdag. The survey consisted of face-to-face interviews conducted within a total sample of 166 households randomly. In the study, multidimensional scaling analysis is used for evaluating the effective factors of consumer preferences for traditional products and grouping their preferences. It is found that taste, food safety and freshness have similar effects on consumer preferences for yogurt, molasses and noodles. Price has an important and positive loaded effect on other variables for the three products.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada amaç, tüketicilerin geleneksel bazı ürünleri satın alımlarında etkili faktörlere karşı tutumlarını değerlendirmek ve tutum davranışlarını gruplandırmaktır. Araştırmaya ait orijinal veriler Tekirdağ ili’nde14 ayrı mahallesinin oransal dağılımlarına göre tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 166 adet hane halkıyla yüz yüze yapılmış olan anket bulgularından oluşmaktadır. Çalışmada tüketicilerin geleneksel bazı ürünleri satın alımlarında etkili faktörlere karşı tutumlarını değerlendirilmesi ve tutum davranışlarının gruplandırılması çok boyutlu ölçekleme analizi ile yapılmıştır. Sonuç olarak tüketicilerin gerek yoğurt, gerek pekmez ve gerekse erişte tercihlerinde, lezzet, gıda güvenliği ve tazelik benzer etkilere sahip unsurlar olduğu, bununla birlikte fiyat her üç ürün için de bu ürünlere karşı olan talebi diğer değişkenlere kıyasla önemli düzeyde ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectmultidimensional scalingen_US
dc.subjectyogurten_US
dc.subjectmolassesen_US
dc.subjectnoodlesen_US
dc.subjectconsumer preferencesen_US
dc.subjectçok boyutlu ölçeklemeen_US
dc.subjectyoğurten_US
dc.subjectpekmezen_US
dc.subjecterişteen_US
dc.subjecttüketici tercihlerien_US
dc.titleAnalysis of the Factors Affecting Consumer’s Some Traditional Food Products Preferences by Multidimensional Scaling Methoden_US
dc.title.alternativeTüketicilerin Bazı Geleneksel Gıda Ürünleri Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Çok Boyutlu Ölçekleme ile Analizien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümüen_US
dc.authorid42837en_US
dc.authorid147228en_US
dc.authorid60278en_US
dc.authorid107640en_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage33en_US
dc.identifier.endpage40en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster