Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBalkan, Alpay
dc.contributor.authorGençtan, Temel
dc.date.accessioned2017-06-09T08:40:39Z
dc.date.available2017-06-09T08:40:39Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1471
dc.description.abstractBu araştırma, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanı’nda, 2005 ve 2006 yıllarında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde, üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, kılçıkların, bayrak yaprak ayasının, birinci yaprak ayasının, ikinci yaprak ayasının ve diğer yaprak ayalarının, üç ekmeklik buğday çeşidinin (Pehlivan, Flamura 85 ve Golia) ana verim unsurlarına katkı oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kılçıkların, bayrak yaprak ayasının, birinci yaprak ayasının, ikinci yaprak aysının ve diğer yaprak ayalarının uzaklaştırılması; başak ağırlığında, başakta tane sayısında, başakta tane ağırlığında ve bin tane ağırlığında önemli düşüşlere yol açmıştır. Bayrak yaprağı ve birinci yaprağın yeşil kalma süresi, Trakya Bölgesi’nde verim için yapılacak seleksiyonlarda önemli bir parametre olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, başağın fotosentez kapasitesini artırdığı için, bu bölgede kılçıklı çeşitlerin yetiştirilmesi önerilebilir.en_US
dc.description.abstractThis research was carried out in experimental field of Field Crops Department of Agricultural Faculty of Namık Kemal University in randomized split blocks design with three replications in 2005 and 2006 years. The aim of this study was to find out contribution rates of awn, flag leaf blade, 1st. upper leaf blade, 2nd. upper leaf blade and other leaf blades to main yield components in three bread wheat cultivars (cv. Pehlivan, Flamura 85 and Golia). The results of this experiment provided that removal of awn, flag leaf blade, 1st. upper leaf blade, 2nd. upper leaf blade and other leaf blades reduced significantly spike weight, number of grain per spike, grains weight per spike and 1000-grain weight. Duration of green stay of flag leaf and 1st. upper leaf can be evaluation as an important selection parameter for grain yield in Trakya region. Besides, growing of awned cultivars can be suggested for increasing of photosynthesis capacity of spike, in this region.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEkmeklik buğdayen_US
dc.subjectkılçıken_US
dc.subjectbayrak yapraken_US
dc.subjectfotosentezen_US
dc.subjectBread wheaten_US
dc.subjectawnen_US
dc.subjectflag leafen_US
dc.subjectphotosyntehsisen_US
dc.titleBazı Fotosentez Organlarının Ekmeklik Buğdayda Verim Unsurları Üzerine Etkilerien_US
dc.title.alternativeThe Effects of Some Photosyntehsis Organs on Yield Components in Bread Wheaten_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.authorid48571en_US
dc.authorid7747en_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage137en_US
dc.identifier.endpage148en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster