Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzder, Muhittin
dc.contributor.authorÖnal, Ahmet Refik
dc.date.accessioned2017-06-02T11:48:15Z
dc.date.available2017-06-02T11:48:15Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1287
dc.description.abstractBu çalışmada Trakya bölgesinde üretilen çiğ sütlerin gıda güvenliğine ilişkin standartlara uygun biçimde üretilip üretilmediğinin ölçütü olan tank sütü somatik hücre sayısının belirlenmesi amaçlanmış olup, ayrıca sütlerin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri de incelenmiştir. Bu amaçla; Edirne ilinden 18, Tekirdağ ilinden 10 ve Kırklareli ilinden 8 adet olmak üzere süt toplama tanklarından toplam 36 çiğ süt örneği alınmıştır. Çiğ süt örneklerinin yağ, yağsız kuru madde (YKM), protein, tank sütü somatik hücre sayısı (TSSHS) ve toplam bakteri sayıları (TBS); Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli için sırasıyla %3.70, 3.60, 3.76; % 8.34, 8.50, 8.39; % 3.05, 3.09, 3.05; 308.555 26.510 (LogTSSHS 5.459 0.04 ad./ml), 350.200 53.627 (LogTSSHS 5.500 0.06 ad./ml), 254.500 37.645 SHS/ml (LogTSSHS 5.370 0.06 ad./ml); 479.481 1.777 (LogTBS 5.630 0.05 cfu/ml), 435.716 91.194 (LogTBS 5.523 0.12 cfu/ml), 446.958 81.515 ad/ml (LogTBS 5.602 0.08 cfu/ml) olarak bulunmuştur. Yapılan çalışmada; LogTSSHS ile sütlerin yağ, YKM, protein, ve, LogTBS arasındaki fenotipik korelasyon katsayıları ise sırasıyla 0.036, 0.251, 0.421, 0.219 olarak bulunmuş olup LogTSSHS ile protein arasındaki korelasyon katsayısı yapılan istatistiki değerlendirme sonucunda önemli bulunmuştur (p<0.05).en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the amount of bulk tank somatic cell counts. Chemical and microbiological compositions of raw milk produced in Trakya were also reached in order to evaluate the structure of milk production. For this purpose 36 raw milk samples were collected from bulk milk tank within three different location of Trakya (18 samples from Edirne, 10 from Tekirdağ and 8 from Kırklareli). The arithmetic means and standard errors of fat percentages, non-fat dry matter, protein percentages, BTSCC (Bulk Tank Milk Somatic Cell Count) and TB (Total Bacteria) for Edirne, Tekirdağ and Kırklareli provinces were; 3.70 0.052, 3.60 0.098, 3.76 0.064; 8.34 0.025, 8.50 0.035, 8.39 0.038; 3.05 0.012, 3.09 0.019, 3.05 0.016; 308.555 26.510 SCC/ml (log 5.459 0.04 SCC/ml), 350.200 53.627 SCC/ml (Log 5.500 0.06 SCC/ml), 254.500 37.645 SCC/ml (Log 5.370 0.06 SCC/ml); 479.481 51.777 cfu/ml (Log 5.630 0.05 cfu/ml), 435.716 91.194 cfu/ml (Log 5.523 0.12 cfu/ml), 446.958 81.515 cfu/ml (Log 5.602 0.075 cfu/ml) respectively. Consequentially, the correlation coefficient for LogBTSCC and fat percentage, non-fat dry matter, protein percentage and LogTB were found to be 0.036, 0.251, 0.421 and 0.219 respectively. A significant (p<0.05) correlation coefficient was obtained between LogBTSCC and protein percentage.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectsomatik hücre sayısı (SHS)en_US
dc.subjecttoplam bakterien_US
dc.subjectçiğ süt kalitesien_US
dc.subjectmastitisen_US
dc.subjectTrakyaen_US
dc.subjectsomatic cell count (SCC)en_US
dc.subjecttotal bacteriaen_US
dc.subjectraw milk qualityen_US
dc.titleTrakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespitien_US
dc.title.alternativeThe Determination of Somatic Cell Count and Some Components of Raw Milk Evaluated By a Private Company in Trakyaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.authorid5025en_US
dc.authorid24791en_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage195en_US
dc.identifier.endpage199en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster