Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTAN, Ebru
dc.date.accessioned2017-05-23T12:37:15Z
dc.date.available2017-05-23T12:37:15Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1178
dc.description.abstractBu araştırma, 2014-2015 yıllarında, Tekirdağ ili Muratlı ilçesi Ballıhoca, Aşağısevindikli ve İnanlı köy meralarının otlatılan ve korunan kısımlarının botanik kompozisyonu, bitki ile kaplı alan oranları, kuru ot verimleri, yeşil ot verimleri, otlatma kapasiteleri ve floristik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Transekt (Şerit) metodu ile yapılan ölçümler sonucunda mera alanlarının tümünde 19 baklagil, 15 buğdaygil ve 38 diğer familyalara ait bitkiler olmak üzere toplam 72 bitki türü saptanmıştır. Mevcut bitki örtüsünün % 26.38’ini baklagiller, % 20.83’ünü buğdaygiller, % 52.77’sini ise diğer familyalardan bitkiler oluşturmaktadır. İncelenen mera alanlarının ortalama % 95.16’sının bitkiyle kaplı olduğu ortaya çıkmıştır. En yüksek bitkiyle kaplı alan oranı % 99.00 ile İnanlı köyü merasının korunan kısmında saptanmış, bunu % 98.25 ile Ballıhoca ve İnanlı köyü meralarının korunan kısımları izlemiş olup, en düşük bitki ile kaplı alan ise % 85.25 ile İnanlı köyü merasını otlatılan kısmında tespit edilmiştir. Ballıhoca, Aşağısevindikli, İnanlı köylerinin otlatılan mera kesimlerinde yeşil ot verimi ortalaması sırasıyla 826.6, 666.6, 640 kg/da, korunan kesimde ise 2240, 2213.3, 2133.3 kg/da olarak tespit edilmiştir. Ballıhoca, Aşağısevindikli, İnanlı köylerinin otlatılan mera kesiminden kuru ot verimi ortalaması sırasıyla 294.4, 248.5, 324.1 kg/da, korunan kesimde ise 674.5, 776.4, 808.8 kg/da ortalama olarak belirlenmiştir. Ballıhoca, Aşağısevindikli ,İnanlı köyü meralarının otlatılan kesiminden 87.40, 126.84, 68.07 BBHB, korunan kesimden ise 200.25, 396.10, 169.60 BBHB’nin ihtiyacı karşılanabilmektedir. Elde ettiğimiz sonuçlara göre; bölge mera alanlarında, otlatma mevsimine uyulması ile birlikte ve gübreleme önerisiyle kaliteli yem verimini arttırmak mümkün olacaktır.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out in order to determine botanical composition, rate of area covered with plant, hay yield, fresh forage yield, grazing capacity and floristic characteristics of grazed and protected sections of Ballıhoca, Aşağısevindikli and İnanlı village pastures of Tekirdağ – Muratlı in 2014-2015. As a result of measurements done with transect (stripe) method, 72 types of plants were detected throughout pasture lands; 19 of which were legumes, 15 of which were grasses and 38 belonging to other families. 26.38% of the current vegetation is composed of Fabaceae, 20.83% are Poaceae, 52.77% are composed of plant from other families. It was found out that nearly 95.16% of observed pasture land is covered with plant. The highest rate of land covered with plant was detected in protected section of Inanlı Village with the rate of 99.00% which was followed by protected sections of Ballıhoca and Inanlı village pastures with the rate of 98.25% and the lowest rate of land covered with plant was detected in protected section of grazed section of Inanlı village pasture with the rate of 85.25%. Average of fresh forage yield of Ballıhoca, Aşağısevindikli, İnanlı villages are respectively 826.6, 666.6, 640 kg/da in grazed pasture sections, and 2240, 2213.3, 2133.3 kg/da in protected section. Average of hay yield of Ballıhoca, Aşağısevindikli, İnanlı villages are respectively 294.4, 248.5, 324.1 kg/da in grazed pasture sections, and 674.5, 776.4, 808.8 kg/da in protected section. Need of 87.40, 126.84, 68.07 BBHB is obtained from grazed section of Ballıhoca, Aşağısevindikli, İnanlı villages pastures and 200.25, 396.10, 169.60 BBHB is obtained from protected section. According to the results we have obtained; it would be possible to increase qualified forage yield in region forage areas with fertilization suggestion by adapting to grazing season.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectmeraen_US
dc.subjectbotanik kompozisyonen_US
dc.subjectot verimlerien_US
dc.subjectfloristik özellikleren_US
dc.subjectpastureen_US
dc.subjectbotanical compositionen_US
dc.subjectgrass and hay yielden_US
dc.subjectfloristic characteristicsen_US
dc.titleTEKİRDAĞ İLİ MURATLI İLÇESİ DOĞAL MERALARININ VEJETASYON YAPILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAen_US
dc.title.alternativeA STUDY ON VEGETATION STRUCTURE OF NATURAL PASTURE OF TEKIRDAĞ MURATLIen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster