Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKabataş, İpek Ezgi
dc.date.accessioned2017-05-22T14:07:11Z
dc.date.available2017-05-22T14:07:11Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1161
dc.description.abstractBu çalışma 2013 yılı vejetasyon periyodunda Tekirdağ ili Şarköy ilçesi koşullarında, 40° 37' 49.98" K enlem ve 27° 09' 28.00" D boylamında, rakımı 41m olan üretici bağında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiş olup; yaprak su potansiyeli ve salkım seyreltme uygulamalarının Sangiovese üzüm çeşidinin verim ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede Kontrol, ?şön? (-0,3/-0,5] MPa, ?şön? (-0,3/-0,6] MPa ve ?şön?(-0,3/-0,7] MPa olmak üzere 4 farklı yaprak su potansiyeli (?yaprak) uygulaması ile salkım seyreltmesiz (SSZ) ve % 50 salkım seyreltme (%50 SS) olmak üzere 2 farklı salkım seyreltme uygulanmıştır (SSU). Araştırmada; sürgün özellikleri, asmanın şarj özellikleri, salkım özellikleri, tane özellikleri, şıra, olgunluk indisleri ve verim özellikleri incelenmiştir. Sonuç olarak?şön?(-0,3/-0,5] MPa uygulaması ile; budama odunu ağırlığı, bir yıllık dal ağırlığı, güç, salkım eni, salkım ağırlığı, tane hacmi, şıra pH'sı, asimile edilebilir azot ve verimde en yüksek değerler elde edilirken, % kuru ağırlık, tane kabuk alanı, toplam asitlik, toplam antosiyanin miktarı değerlerinde en düşük veriler elde edilmiştir. ?şön?(-0,3/-0,6] MPa uygulaması ise genel olarak şıra özelliklerini iyileştirirken tane özelliklerini azaltıcı bir etkide bulunmuştur. ?şön?(-0,3/-0,7] MPa uygulaması; tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, salkım boyu, salkım hacmi, toplam asitlik, toplam antosiyanin miktarı kriterlerinde en yüksek değerleri veren uygulama olmuştur. Kontrol uygulaması tane özelliklerini pozitif etkilerken, diğer incelenen kriterler için düşük değerleri vermiştir. Salkım seyreltme uygulamalarının yaprak su potansiyeli üzerinde fark edilir bir etkisi görülmemiş ancak %50 SS uygulamasının kaliteyi artırıcı etkide bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Sangiovese üzüm çeşidinde kaliteyi artırmak için yaprak su potansiyeli uygulamalarından ?şön?(-0,3/ -0,7] MPa aralığı ile birlikte %50 SS uygulaması önerilebilir.en_US
dc.description.abstractThis study has been performed during the vegetation period in 2013 and in the province of Tekirdag Sarkoy conditions; at latitude 40° 37 '49.98" N and longitude 27° 09' 28.00" E, in the vineyard conditions with 41m altitude, in 4 replicates according to the pattern of randomized blocks. The aim of the study is to determine the effects of leaf water potential sand cluster thinning practices on some characteristics of cv. Sangiovese. Control ?pd n? (-0.3/-0.5] MPa, ?pd n? (-0.3/-0.6] MPa and ?pd n? (-0.3/-0.7] MPa, including 4 different leaf water potentials (?leaf) application with out clusterthinning (NCT) and 50% cluster thinning (50% CT), including 2 different cluster thinning applications (CTA) is made. In there search shoot characteristics, bud load characteristics, cluster characteristics, berry characteristics, grapejuice properties, maturity index and yield properties are evaluated. There sults indicate that with ?pd n? (-0,3/ -0,5] application, pruning weight, annual arm weight, vigor, cluster wid thand weight, berry volume, grape juice pH, assimilable nitrogen and yield, highestvalueswereobtained. For % dry weight, berry skin area, total acidity and total anthocyanin quantity, lowest values were obtained. ?pd n? (-0,3/-0,6]MPa application generally improved the grape juice properties and also decreased the berry properties. ?pd n?(-0,3/-0,7]MPa application gave the highest values for the berry dry weight, % dry weight, cluster lenght and volume, total acidity, total anthocyanin quantity. Control applicationis improved all berry characteristics, while decreased the other criterias. Cluster thinning applications had an unsignificant effect on leaf water potentials; on the other hand %50 CT application had an positiveeffect on the grape quality. As a result, in order to improve the quality for the cv. Sangiovese, ?pdn?(-0,3/-0,7] MPaintervaland %50 CT can be recomended as the leaf water potential application.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectSangioveseen_US
dc.subjectyaprak su potansiyelien_US
dc.subjectsalkım seyreltmeen_US
dc.subjectsu stresien_US
dc.subjectsulamaen_US
dc.subjectleafwaterpotentialen_US
dc.subjectclusterthinningen_US
dc.subjectwaterstressen_US
dc.subjectirrigationen_US
dc.titleSangiovese üzüm çeşidinde dönemsel yaprak su potansiyeli (Ψyaprak) değişimlerine bağlı olarak düzenlenen sulama oranları ile salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativePeriodic changes of leaf water potentials (Ψleaf)and cluster thinning applications depending on regulated irrigation ratios effect on yield and quality in cv. Sangioveseen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster