Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorVelioğlu, Serap Duraklı
dc.contributor.authorEvser, Gülay
dc.date.accessioned2023-04-27T20:41:00Z
dc.date.available2023-04-27T20:41:00Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7YecfwmOCRj30ZUt25emfDa-yTggfKWNAfX7WKyq_KqJFgyx
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11530
dc.description.abstractBu çalışmada arı poleni ilavesi ile dondurma üretimi gerçekleştirilmiş ve ürünün, fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri incenlenmiştir. Süt ürünleri içerisinde önemli bir yeri olan dondurmanın, teknolojik ve besinsel özelliklerinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve sektördeki ürün çeşitliliğinin artırılmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Dondurma miksleri beş farklı oranda (%0,5, %1, %1,5, %2, %2,5) arı poleni içerecek şekilde hazırlanmış, kontrol grubu ile birlikte toplamda 6 grup dondurma üretimi gerçekleştirilmiştir. Arı poleni ilavesiyle, toplam fenolik madde ve antioksidan madde içeriklerinin arttığı tespit edilmiştir. Dondurma gruplarının hesaplanan antioksidan kapasitesi EC50 değerleri 389,959-130,218 mg/mL ve TEACDPPH (µM Trolox eşdeğer (TE)/g) değerleri 3,346-14,968 µMTE/g aralığında belirlenmiştir. Örneklerin toplam fenolik madde miktarı 0,181-0,438 mgGAE/g aralığında belirlenmiştir. Dondurmaların pH değerleri 5,9-5,2 aralığında, hacim artışı %80,55-%30,87 aralığında belirlenmiştir. Kuru madde %36,8-%39,5, kül miktarı %0,50-%0,47, ilk damlama süresi 2820 s ile 2480 s ve tamamen erime süresi 6380 s ile 5520 s aralığında belirlenmiştir. Dondurmaya yapılan tekstür analizi ile sertlik ve work of penetration değerleri belirlenmiştir. Sertlik değeri 23,24-6,16 aralığında değişmektedir. Work of penetration değerleri 223,15-57,28 aralığında değişmektedir. Elde edilen tekstür analizi sonuçlarına göre, arı poleni ilavesinin depolama boyunca dondurmanın tekstürel özelliklerini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Duyusal olarak incelenen dondurma örnekleri renk ve görünüş puanları 5-4,5 aralığında belirlenmiştir. Tat ve koku puanları 4,88-3 aralığında, yapı ve kıvam 4,88-3,38 aralığında, genel beğeni 4,87-3,12 aralığında belirlenmiştir. Arı poleni ilavesiyle dondurmaya, fonksiyonel özellik kazandırılırken duyusal açıdan kabul edilebilir özellikler kazandırılmış ve tüketimi daha kolay hale getirilmiştir. Dondurmaya arı poleni ilavesiyle artan fenolik madde ve antioksidan madde değerlerine rağmen, yapılan diğer analizlerle değerlendirildiğinde P1, P2 ve P3 grubu dondurmaların üretim için uygun olduğu fakat, duyusal değerlendirme puanları incelendiğinde ise P3 grubunun tat ve koku değerlendirilmesinde P1 ve P2 den ayrıştığı görülmektedir. Bu nedenle arı poleni ilaveli dondurma üretimi için P1 ve P2 en uygun dondurma grupları olarak belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, ice cream production was carried out with the addition of bee pollen and the physical, chemical and sensory properties of the product were examined. It is aimed to improve and develop the technological and nutritional properties of ice cream, which has an important place in dairy products, and to contribute to increasing the product variety in the sector. Ice cream mixes were prepared to contain bee pollen at five different rates (0.5%, 1%, 1.5%, 2%, 2.5%), and a total of 6 groups of ice cream were produced together with the control group. It was determined that the total phenolic substance and antioxidant substance contents increased with the addition of bee pollen. The calculated antioxidant capacity EC50 values of the ice cream groups were determined between 389.959-130.218 mg/mL and TEACDPPH (µM Trolox equivalent (TE)/g) values between 3.346-14.968 µMTE/g. The total phenolic content of the samples was determined in the range of 0.181-0.438 mg GAE/g. The pH values of the ice creams were determined in the range of 5.9-5.2, the overrun values were between 80.55% and 30.87%. Dry matter was determined as 36.8%-39.5%, ash content 0.50%-0.47%, first dripping time between 2820 sec and 2480 sec, and complete melting time between 6380 sec and 5520 sec. The firmness and work of penetration values were determined by the texture analysis of the ice cream samples. The firmness value varies between 23.24-6.16. Work of penetration values vary in the range of 223.15-57.28. According to the obtained results of the texture analysis, it was determined that the addition of bee pollen adversely affected the textural properties of ice cream during storage. The sensorial scores of the color and appearance of the ice cream samples were determined in the range of 5-4.5. Taste and odor scores were determined in the range of 4.88-3, texture and consistency between 4.88-3.38, overall acceptability in the range of 4.87-3.12. With the addition of bee pollen, ice cream has been given functional properties, while providing sensorial acceptable properties and making it easier to consume. Despite the phenolic substance and antioxidant substance values increased with the addition of bee pollen to ice cream, when evaluated by other analyses P1, P2 and P3 group ice creams were suitable for production, but when the sensorial evaluation scores were examined, it was seen that the P3 group differed from P1 and P2 in the evaluation of taste and odor. For this reason, P1 and P2 were determined as the most suitable ice cream groups for the production of bee pollen added ice cream.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleArı poleni ile zenginleştirilmiş dondurmanın bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of some physical, chemical and sensorial properties of honeybee pollen enriched ice creamen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage81en_US
dc.institutionauthorEvser, Gülay
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid723296en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster