Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGEÇGEL, Mebrure
dc.date.accessioned2017-05-22T11:07:53Z
dc.date.available2017-05-22T11:07:53Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1143
dc.description.abstractToplu yemek üretimi alanında çalışan kurumlar, doğrudan insan sağlığına etkisi olan bir hizmetin sunucuları olarak önemli görev ve sorumluluklar üstlenirler. Ayrıca Türkiye’de ve dünyada hızla büyüyen ve geniş bir kitleye istihdam olanağı sağlayan sektörde karşılaşılan problemlerin değerlendirilip çözüm yolları aranması çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de toplu yemek sektörünün genel yapısının belirlenmesi ve sektörde karşılaşılan problemlere çözüm önerileri getirmektir. Araştırma bölgesi olarak seçilen Tekirdağ ilindeki işletmelerle ilgili verilerin elde edilmesinde örneklemeye gidilmemiş ve sektörde faaliyet gösteren firmaların belirlenmesinde tam sayım yöntemi kullanılmıştır. Firmalardan görüşme yapmayı kabul etmeyenlerin olabileceği düşünülerek mümkün olduğu kadar çok işletme ile görüşülmesi hedeflenmiştir. Müşteri anketlerinde ise Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri hedef kitle olarak düşünülmüş ve basit tesadüfi örnekleme yöntemi seçilmiştir. Bu bağlamda, toplam 32 firma ve 233 öğrenci ile yüz yüze anket çalışması yapılarak orijinal veriler elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, en büyük problemin merdiven altı diye tabir edilen kayıt dışı firmaların oluşturduğu belirlenmiştir. Diğer problemler ise kalifiye eğitimli personel bulmanın zorluğu gelmekte ve araştırma sonucunda % 81,3 kalifiye eleman bulma zorluğu firmaların işletme içi sorunlarının başında gelmektedir. Gıda fiyatlarında artışın yüksek olması firmaların maliyet baskısı % 75 altında kaldığı görülmüştür. Tüketici eğilimleri anketinde de yemekhane deki yemeği lezzetli bulanların oranı % 44,6 ile ilk sırada, yemekhanenin temizliğini iyi diyenlerin oranı % 52,8 olarak görülmüştür.en_US
dc.description.abstractInstitutions working in the field of mass food production take important duties and responsibilities as the hosts of a service that directly impact human health. Moreover, they have the great importance that evaluating problems confronting in the sector rapidly growing in the world and Turkey, providing employment opportunities to a wide audience and also searching solutions. The purpose of this study are determining the general structure of institutional catering industry and proposing solutions to problems encountered in the sector. Businesses in Tekirdağ province is selected as the study area. Sampling was not applied for obtaining data about these businesses. Whole number method was used for determining companies operating in the sector. It was aimed to interview with too many businesses. Namık Kemal University students were selected as the target group in customer surveys and also simple random sampling method was selected. Original data were obtained by doing face-to-face survey with a total of 32 companies and 233 students. The results showed that the biggest problem was the unregistered companies called under the counter companies. The other problems were difficulties of finding qualified trained staffs. Finding qualified trained staffs (81.3 %) was the biggest businesses domestic problem. The higher increase in food prices was caused the cost pressures of the companies (75 %). The rate of people who like the meal in the cafeteria was 44.6 %, the rate of people who think the cleaning of cafeteria is sufficient was 52.8 % in the consumer tendency surveyen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectToplu yemek sektörüen_US
dc.subjectsorunlaren_US
dc.subjectçözüm önerilerien_US
dc.subjectİnstitutional catering industryen_US
dc.subjectproblemsen_US
dc.subjectproposing solutionsen_US
dc.titleTÜRKİYE’DE TOPLU YEMEK SEKTÖRÜ FiRMALARIN PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE TÜKETİCİ EĞİLİMLERİ; TEKİRDAĞ İLİ ÖRNEĞİen_US
dc.title.alternativeCATERING SECTOR IN TURKEY FIRMS AND MARKETING STRATEGIES CONSUMER TRENDS; TEKIRDAG ILIA SAMPLEen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster