Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKorkutal, İlknur
dc.contributor.authorBahar, Elman
dc.contributor.authorZinni, Arzu
dc.date.accessioned2023-04-20T08:08:30Z
dc.date.available2023-04-20T08:08:30Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn2147-6403
dc.identifier.issn2618-5881
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29278/azd.936358
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1114451
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11286
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırma; farklı yaprak alma ve uç alma uygulamaları ve dönemlerinin, 10 yaşlı Michele Palieri/110R aşı kombinasyonu omcalarından alınan üzümlerin fitokimyasal özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Çalışma Tekirdağ merkez ilçede, Karaevli Köyü’nde 2018-2019 ve 2019-2020 yıllarında 2 yıl süresince yapılmıştır. Denemede; Tane Tutumu (TT), İri Koruk (İK) ve Ben Düşme (BD) olmak üzere üç ayrı fenolojik gelişme döneminde ve üç farklı yaprak alma ve uç alma uygulaması; Kontrol, Uç Alma (UA), Yaprak Alma (YA), Yaprak Alma-Uç Alma (YA-UA) yapılmıştır. Şıranın fitokimyasal özelliklerini belirlemek için; suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), toplam asitlik (TA), pH, toplam antosiyanin miktarı, toplam polifenol indeksi (TPİ), toplam tanen miktarı ve toplam fenolik madde miktarı belirlenmiştir. Tesadüf Blokları Deneme Deseninde kurulan araştırma sonuçları; MSTAT-C ve JUMP istatistik paket programları ile değerlendirildikten sonra uygulamalar ve dönemleri arasında görülen istatistiki farklılıklar LSD testi ile ortaya konmuştur. Araştırma Bulguları: Üzüm çeşidinde, şırada yüksek olması istenen fitokimyasal özellikler açısından UA uygulamasının; SÇKM, toplam antosiyanin, toplam tanen, TPİ, toplam fenolik madde miktarını artırdığı belirlenmiştir. Öte yandan TA, pH, toplam antosiyanin, toplam tanen, TPİ, toplam fenolik madde miktarı ve verim açısından da BD ve İK dönemlerinin yüksek değerler aldığı belirlenmiştir.Sonuç: Tekirdağ ili koşullarında yetiştirilen Michele Palieri üzüm çeşidinde kaliteli sofralık üzüm elde edilebilmesi için, iklim koşulları dikkate alınarak; ben düşme veya iri koruk dönemlerinde, UA uygulaması tavsiye edilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.29278/azd.936358
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMichele Palierien_US
dc.subjectyaprak almaen_US
dc.subjectuç almaen_US
dc.subjectsofralık üzümen_US
dc.subjectfitokimyasal özellikleren_US
dc.titleMichele Palieri (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde farklı dönemlerde yapılan yaprak alma ve uç alma uygulamalarının fitokimyasal özelliklere etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofAkademik Ziraat Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage23en_US
dc.identifier.endpage34en_US
dc.institutionauthorKorkutal, İlknur
dc.institutionauthorBahar, Elman
dc.institutionauthorZinni, Arzu
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1114451en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster