Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAyaşan, Tugay
dc.contributor.authorİnci, Hakan
dc.contributor.authorHızlı, Hatice
dc.contributor.authorİnan, Sevda
dc.contributor.authorÜlger, İsmail
dc.contributor.authorSucu, Ekin
dc.date.accessioned2023-04-20T08:07:16Z
dc.date.available2023-04-20T08:07:16Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2536-4618
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21597/jist.830704
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/497052
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11184
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı yer bademi çeşitlerinin (Sarı şeker, İntrodüksiyon 1, Bal yumru) besin madde değerlerinin ve koçlarda sindirilebilirliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Farklı yer bademi çeşitlerinin ortalama gaz üretimi, 96 saatlik inkübasyondan sonra in vitro gaz üretim kinetiği ve in vitro inkübasyon süreleri belirlenmiştir. Yetiştirilen farklı yer bademi çeşitlerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak a, b, c, a + b'nin pearson korelasyon katsayıları ve pearson korelasyon katsayıları bulunmuştur. Çalışmada farklı yer bademi çeşitlerinin değişik zamanlardaki ortalama gaz üretimleri sadece 3. saatte önemli bulunmuş; 96 saatlik inkübasyondan sonraki in vitro gaz üretim kinetikleri, çeşitler arasında farklılık yaratmamış; in vitro inkübasyon zamanları ile pearson korelasyon katsayıları arasındaki ilişki önemli tespit edilmiştir. Yer bademi çeşitlerinin ortalama ham proteini (HP) %4.39; kuru maddesi (KM) %94.08; ham yağı (HY) %24.85; ham külü (HK) %2.53; asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %15.04, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %24.03; lif olmayan karbonhidrat (LOK) %44.20 olarak bulunmuştur. Yer bademi çeşitlerinin ortalama toplam sindirilebilir besin maddesi %72.78; metabolik enerjisi 2.63 Mcal/kg KM, sindirilebilir enerjisi 3.21 Mcal/kg KM ve de net enerji laktasyon değeri 1.66 Mcal/kg KM olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.21597/jist.830704
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectsindirilebilirliken_US
dc.subjectBesin Maddeen_US
dc.subjectin vitro gaz üretimien_US
dc.subjectkoçen_US
dc.subjectÇeşiten_US
dc.subjectyer bademidigestibilityen_US
dc.subjectramsen_US
dc.titleİn Vitro Gaz Üretim Tekniği Kullanılarak Yer bademi (Cyperus esculentus) Çeşitlerinin Besin Değerinin Saptanmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofIğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Klinik Öncesi Bilimler Bölümü, Patoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage1653en_US
dc.identifier.endpage1663en_US
dc.institutionauthorİnan, Sevda
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid497052en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster