Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorARDA, Salih Oğuz
dc.date.accessioned2017-05-17T08:07:17Z
dc.date.available2017-05-17T08:07:17Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1093
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı güneş enerji kollektörü destekli laboratuvar tipi bantlı mikrodalga kurutucuda kabak dilimlerinin kurutularak, oluşan kurutulmuş ürünlerin kalitesini analiz etmek, renk bakımından incelemek ve hem toplam kurutma zamanını düşüren hem de enerji tüketim değerlerini azaltan bir kontrol yapısı oluşturmaktır. Mikrodalga kurutucusu 0,245 m/dk bant hızı kullanılarak farklı üç güçte (700, 1000 ve 1400W) çalıştırılmıştır. Bu etkenlerin5, 10 ve 15 mm kalınlıklarındaki kabak dilimlerinin kuruma davranışlarına olan etkisi incelenmiştir. Kabak dilimlerinin kuruma süresi, renk değişimi ve enerji tüketim değerleri saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar Newton, Page, Henderson&Pabis, Two Term Exponential, Logarithmic, Logisitic, Midilli et al.,Two Term, Verma et al. ve Wang&Singh kurutma modelleri kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bu modellerin verimliliği; tahmini nem oranları arasında belirtme katsayısı değeri (r), tahmini standart hatası (es) ve kalanların kareleri toplamına ( ) göre en uygun modelin tespiti için karşılaştırılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda tüm dilim kalınlıkları ve kuruma şartlarına göre Logistic Modelinin, ürünlerin kuruma davranışını açıklamada diğer modellere göre daha uygun olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this investigation is, by using solar collector supported laboratory type microwave conveyor dryer to dry zucchini slices for having quality analysis of dried zucchini slices, to examine colour parameters and having a control structure to reduce both drying time and energy consumption values. Microwave dryer was operated by using0,245m/min conveyor belt speed three different microwave power levels(700,1000and 1400W). These factors' effect on the drying behavior of zucchini slices with 5,10 and 15 mm thicknesses were examined. Drying time, colour change and energy consumption values of zucchini slices were determined. Obtained results were compared by using drying models of Newton, Page, Henderson&Pabis, Two Term Exponential, Logarithmic, Logisitic, Midilli et al., Two Term, Verma et al. ve Wang&Singh.The efficiencies of these models were compared with each other; depending on the coefficient of determination (r), standard error of estimate (es) and residual sum of square ( ) to specify the most proper model. As a result of these evaluations and depending on all slice thicknesses and drying conditions; Logistic Model was determined more acceptable for explaining the drying behaviour of products.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectmikrodalgaen_US
dc.subjectkollektören_US
dc.subjectkurutmaen_US
dc.subjectkabaken_US
dc.subjectkurutma modellerien_US
dc.subjectmicrowaveen_US
dc.subjectcollectoren_US
dc.subjectdryingen_US
dc.subjectzucchinien_US
dc.subjectdrying modelsen_US
dc.titleMikrodalga ve güneş enerjisi kombinasyonlukurutucu kullanılarak kurutma davranışınındeneysel olarak incelenmesien_US
dc.title.alternativeExperimentally investigation of behaviour of drying by using combined microwave belt and solar energy dryeren_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster