Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞen, Mustafa Yunus
dc.date.accessioned2017-05-16T11:34:14Z
dc.date.available2017-05-16T11:34:14Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1072
dc.description.abstractFarklı sulama suyu uygulamalarının badem ağaçlarının bitki su tüketime etkilerinin araştırıldığı çalışma, 2014 ve 2015 yıllarında Tekirdağ koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada, A sınıfı buharlaşma kabından ölçülen buharlaşma değerlerinin % 50, 75 ve 100’ ünün uygulandığı üç farklı sulama suyu uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, deneme konularında ölçüm periyodu boyunca ölçülen bitki su tüketimi değerleri uygulanan sulama suyu miktarlarına bağlı olarak 2014 yılında 256.45 ile 299.72 mm, 2015 yılında ise 325.82 ile 396.76 mm arasında değişmiştir. Uygulanan sulama suyu miktarı arttıkça ölçülen bitki su tüketimi değerleri artmıştır. FAO 56-PM eşitliği ile hesaplanan referens bitki su tüketimi değerleri (ET0), 2014 yılında 4.42 ile 4.96 mm/gün arasında, 2015 yılında 3.29 ile 5.71 mm/gün arasında değişmiştir. Tekirdağ koşullarında badem ağaçlarının bitki katsayısı (kc) değerleri ortalama olarak Haziran ayı için 0.68, Temmuz ayı için 0.92, Ağustos ayı için 0.74 ve Eylül ayı için 0.56 olarak bulunmuştur. Araştırmada ayrıca farklı sulama suyu uygulamalarının badem ağaçlarının vegetatif gelişme parametrelerine olan etkisi de irdelenmiştir. Bu değerlere göre hazırlanan varyans analiz sonuçlarında, uygulanan sulama suyu miktarlarının badem ağaçlarının vegetatif gelişme parametrelerini istatistiksel olarak etkilemediği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe study on the effects of different irrigation practices almond trees evapotranspiration in 2014 and in 2015 was carried out in Tekirdag conditions. The three different irrigation water amounts applied based on a ratio of Class A pan evaporation as 50, 75 and 100 % were created in the research. As a result of this study, the seasonal evapotranspiration in the treatments during the measurement period varied from 256.45 and 299.72 mm in 2014 and from 325.82 and 396.76 mm in 2015 depend on irrigation water applied. The measured evapotranspiration increased with increasing water amounts. The reference evapotranspiration (ET0) calculated with FAO 56-PM equation ranged from 4.42 to 4.96 mm day-1 in 2014 and from 3.29 to 5.71 mm day-1 in 2015. The crop coefficient (kc) under Tekirdag conditions was averagely calculated as 0.68 for June, 0.92 for July, 0.74 for August and 0.56 for September. The effect of the vegetative growth parameters of almond trees of different irrigation practices was also examined. These values are based on the results of variance analysis; it concluded that the amount of irrigation water applied to the almond trees vegetative growth parameters that not affect the results statistically.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBitki su tüketimien_US
dc.subjectbitki katsayısıen_US
dc.subjectvegetatif gelişme parametrelerien_US
dc.subjectbademen_US
dc.subjectEvapotranspirationen_US
dc.subjectcrop coefficienten_US
dc.subjectvegetative growth parametersen_US
dc.subjectalmonden_US
dc.titleTEKİRDAĞ KOŞULLARINDA BADEM AĞAÇLARININ SU TÜKETİMİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.title.alternativeDETERMINATION of ALMOND TREES EVAPOTRANSPIRATION UNDER TEKIRDAG CONDITIONSen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster