Konu "Gıda Mühendisliği" için listeleme
Toplam kayıt 58, listelenen: 21-40
-
Farklı starterlerle üretilen hardaliyelerin karşılaştırılması: Back-slopping ve kombucha
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Hardaliye, besleyici değeri yüksek bir ürün olan üzüm suyuna hardal tohumu ve vişne yaprağı ilave edilerek laktik asit fermantasyonu yoluyla üretilen geleneksel alkolsüz bir içecektir. Geleneksel hardaliye üretiminde maya ... -
Farklı sürelerde haşlanan baklagillerden elde edilen unların farklı oranlarda buğday ununa ilave edilmesi ve fizikokimyasal özelliklerinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu araştırma kapsamında; ticari değeri olmayan yemeklik tane baklagillerin farklı sürelerde haşlanarak un elde edilmesi ve buğday ununa belli oranlarda eklenmesi fizikokimyasal açıdan incelenmiştir. Bu amaçla; fasulye, ... -
Farklı süt kombinasyonlarının süt reçeli üzerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)İnsan beslenmesinin temel gıda maddelerinden biri olan sütün özelliklerinden daha fazla yararlanabilmek için farklı ürünler piyasada bulunmaktadır. Son yıllarda bu amaçla süt reçeli üretilmiş ve tüketicilerin beğenisine ... -
Formülasyonunda şeker yerine pekmez ve bal kullanılarak üretilen bazı fırıncılık ürünlerinde akrilamid oluşumunun araştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışma ile formülasyonunda şeker yerine pekmez veya bal kullanılarak üretilen kek ve kurabiye ürünlerinde akrilamid oluşumu araştırılmıştır. Akrilamid analizinin yanı sıra üretilen kek ve kurabiye ürünlerinde pH, kuru ... -
Gebe kadınların süt ve süt ürünleri ile ilgili bilgi düzeylerinin ve tüketim durumlarının belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Besin, organizma tarafından dış ortamdan alınan ve metabolizmasında kullanılan herhangi bir maddedir. Besinler hem enerji veren hem de hücrelerin büyümesi, onarımı, dış etkenlere karşı savunması ve çoğalması için gerekli ... -
Güvem eriğinin (prunus spinosa) bazı fizikokimyasal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Daha sonra doldurulacaktır. -
Gıdalarda 3- ve 2- monokloropropandiol (MCPD) ve esterleri ile glisidil yağ asidi esterlerinin (GE) oluşum mekanizması, analiz ve eliminasyon metodları
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Son zamanlarda gıdalarda keşfedilen işlem kirleticilerinin çoğu, geleneksel yiyecek ve bileşenlerin hazırlanması sırasındaki ısıtma aşamasında oluşmaktadır. Gıdanın ısıya maruz kalması, mikrobiyal tehlikeleri azaltmak veya ... -
Ispanak bitkisine uygulanan işlemlerin nitrit ve nitrat içeriğine etkisinin araştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu araştırmada, gübrelemenin, farklı işlemlerin ve depolamanın ıspanaktaki (Spinacia oleraceae L.) nitrat ve nitrit düzeyleri üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. İki yıl boyunca üre %46 azotlu gübre kullanılarak 4 ... -
Jelatin bazlı yumuşak şekerlerin erime özelliklerinin reometre temelli yeni metot ile belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, çok tüketilen şekerleme ürünlerinden biri olan yumuşak şekerin önemli kalite parametrelerinden erime noktasının belirlenmesi için reometre temelli yeni bir metodun geliştirilmesi araştırılmıştır. Geliştirilen ... -
Keçiboynuzu özü adı altında satışa sunulan ürünün bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve keçiboynuzu pekmezi ile karşılaştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Keçiboynuzu meyvesi besin içeriği yüksek ve çok çeşitli faydaları olan bir gıdadır. Ülkemizde keçiboynuzu meyvesi en yaygın olarak pekmez halinde tüketilmektedir. Keçiboynuzu pekmezi, meyvenin tekniğine uygun olarak ... -
Kefir kültürü ilavesiyle fonksiyonel yoğurt üretimi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu tez çalışmasında kefir kültürü ilavesiyle üretilmiş fonksiyonel bir yoğurt üretimi ve kabul edilebilirliğinin araştırılması hedef alınmıştır. Yoğurt kültürü ile kefir kültüründeki faydalı mikroorganizmaların aynı ... -
Kenger sakızı bazlı fonksiyonel yumuşak şekerleme geliştirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada, toffee tipi yumuşak şekerlemelerde yeni bir üretim prosesi ile birlikte jelatin yerine kenger sakızı kullanım olanağı incelenmiş ve bu amaçla formülasyon optimizasyonu yapılmıştır. Kenger sakızlı şekerli ve ... -
Kinoa ve amarant unu ilavesinin Türk mantısının kalite özelliklerine etkilerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Geleneksel olarak mantı üretimi, ülkemizde yaygın olarak tüketilen bir gıda maddesidir. Bu çalışmada; pseudo tahıl olarak bilinen kinoa ve amarant unları kullanılarak protein ve fenolik bileşenler açısından zenginleştirilmiş ... -
Kolostrum: farmakolojik, nutrasötikal ve fonksiyonel özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Kolostrum, süt vermeye başlayan memenin ilk sekresyonudur ve laktasyon sütünden farklı özellikler göstermektedir. Kolostrum protein, karbonhidrat, yağ, vitamin gibi besin maddelerine ek olarak özellikle spesifik fonksiyonlar ... -
Konvansiyonel ve organik tahin üretimi sırasında bazı fizikokimyasal özelliklerdeki değişimlerin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Tahin, susamdan (Sesamum indicum L.) çeşitli işlemler ile elde edilen, besin değeri yüksek ve yaygın olarak da tüketilen geleneksel gıda maddesidir. Bu çalışmada, endüstriyel ölçekteki konvansiyonel ve organik tahin üretim ... -
Koyun, inek ve keçi sütlerinden üretilen Edirne beyaz peynirlerinin depolama süresince fizikokimyasal, mikrobiyolojik, tekstürel ve duyusal açıdan değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, inek, koyun ve keçi sütlerinden üretilen Edirne beyaz peynirlerinde depolama süresince bazı özelliklerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, peynir örneklerinde depolamanın 0., 30., 90., 150. ve 180. ... -
Kum darının (Panicum miliaceum L.) glütensiz ekmek yapımında kullanımı
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Tez kapsamında, kum darının (Panicum miliaceum L.) glütensiz ekmek yapımında kullanım olanakları araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle kum darının çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri analiz edilmiş ve laboratuvar ... -
Kuşburnu çekirdeği tozu ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt üretimi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Son dönemlerde tüketicilerin probiyotik gıdalara olan ilgisi artmaktadır. Kuşburnu çekirdeği esansiyel yağ asitleri, tokoferoller, fitositoroller, fosfolipitler ve fenolikler gibi fonksiyonel bileşiklere sahip, yüksek ... -
Manda etinin fiziksel ve kimyasal özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Manda etinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışma; 214-377.40 kg karkas ağırlığında olan, 13'ü (%65) dişi, 7'si (%35) erkek olmak üzere 20 adet Anadolu mandası üzerinde gerçekleştirilmiştir. ... -
Model jellerde tekstürel özelliklere bağlı olarak şeker salınımının belirlenmesi ve nümerik olarak modellenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu tez çalışmasında, model jeller hazırlanarak stabilizatör olarak da tanımlanan jelatin (160, 200 ve 250 bloom), düşük metoksilli (DM) pektin ve modifiye mısır (MM) nişasta olmak üzere üç farklı 'hidrokolloid' bileşen ...