Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1953, listelenen: 837-856
-
İstanbul ili Sancaktepe ilçesi sera gazı envanterinin çıkartılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)İnsanlığın temel ihtiyaçlarından biri olan enerjiye talep; nüfus artışı, sanayi devrimi, kentleşme ve teknolojik gelişme ile birlikte artmaktadır. Bunun neticesinde dünya küresel ısınma ve iklim değişikliği problemleriyle ... -
İstanbul ili Silivri ilçesinde tarımsal üretim ve yayım yaklaşımlarının analizi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)İstanbul İli Silivri İlçesinde tarımsal üretim ve yayım yaklaşımlarının irdelendiği bu çalışmada Silivri ilçesinin tarımsal yapısı ve tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin etkinliği irdelenmektedir. Bu bağlamda ... -
İstanbul ili su ürünleri işleme tesislerinin genel yapısı ve işleyişi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Günümüzde insanların yaşadığı en önemli sorunların başında sağlıklı ve dengeli gıdalarla beslenememe gelmektedir. İnsanların sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi güvenilir gıda tüketimi ile mümkün olmaktadır. Beslenme ... -
İstanbul ili Şişli ilçesinde bulunan bazı parkların peyzaj tasarım ilkeleri açısından irdelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Birçok medeniyetin buluşma noktası olan İstanbul‘da, korunmaya çalışılan tarihi mimari kimlik ile yeni sanayileşme sürecine eşlik eden çağdaş mimari kimlik anlayışları söz konusudur. Bu iki farklı anlayış, plansız ve ... -
İstanbul ilinde dikimi yapılan lalelerdeki virüs hastalıklarının saptanması ve tanılanması üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Gösterişli çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak tarihten günümüze, artan ilgiye sahip olan lale (Tulipa spp) tür ve çeşitleri,“Monocotyledoneae” Bitki Dünyası’nın “Liliaceae” familyasından çok yıllık soğanlı ve otsu ... -
İstanbul ilinde doğal olarak yetişen buğdaygiller (poaceae barn. ) familyası üzerine floristik araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Tarımsal üretimin iyileştirilmesi ve gıda güvenliğinin artırılması için yabani buğdaygillerin çeşitliliğinin korunması son derece önemli bir konudur. Çünkü Buğdaygiller ailesinin bazı türlerinin insanlar için birçok kullanım ... -
İstanbul ilinde faaliyet gösteren ekmek fırınlarının mevcut durumlarının incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu çalışmada, İstanbul İl’inde faaliyet gösteren ekmek fırınlarının mevcut durumlarının anket çalışmasıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul’un 16 ilçesinde (8’i Anadolu ve 8’i de Avrupa yakasında olmak üzere) ... -
İstanbul ilinde hazır yemek üreten firmaların ürettikleri yemeklerin bazı patojen bakteriler bakımından incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalısma, sıcak olarak tüketime sunulan çesitli hazır yemeklerin mikrobiyolojik kalitesini arastırmak ve bu gıdaların halk sağlığı açısından risk değerlendirmesini yapmak amacıyla planlanmıstır. Bu amaçla, ?stanbul'da ... -
İstanbul ilinde karpuz ekim alanlarında Cucumber mosaic virus (CMV) ve Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV) 'nin yaygınlıklarının araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)İstanbul ilindeki karpuz üretim alanlarında 2014 yılı üretim döneminde gerçekleştirilen sürvey çalışmalarında, verim kayıplarına neden olan virüs hastalıklarını saptamak amacıyla 344 yaprak örneği toplanmıştır. Karpuz ... -
İstanbul ilinde satışa sunulan domates salçalarında sorbik asit ve benzoik asit varlığı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırmada İstanbul ilinde bulunan marketlerden ve halk pazarlarından satın alınan 30 adet domates salçası örneği, sorbik asit ve benzoik asit içeriği bakımından HPLC yardımıyla analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar ... -
İstanbul ilinde satışa sunulan kuru incir ve kuru üzümlerde aflatoksin ve okratoksin a varlığı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu araştırmada, İstanbul ilinde tüketime sunulan kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin A, kuru üzümlerde ise sadece okratoksin A varlığı incelenmiştir. Araştırmada kullanılan örnekler toptan/perakende satış noktaları ... -
İstanbul ilinde satışa sunulan tahin helvalarında aflatoksin varlığının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu araştırmada, İstanbul’da, süpermarketler ve halk pazarlarından (tesadüfi örnekleme yöntemine göre) satın alınan 15 adet sade, 15 adet kakaolu ve 15 adet fıstıklı olmak üzere toplam 45 adet tahin helvası örneği, ... -
İstanbul ilinde şeker ve şekerli mamüller tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Şeker ve şeker içeren gıdaların tüketimi ülkemizde ve dünyada sürekli artmaktadır. Artan şeker tüketim alışkanlıklarının incelendiği bu çalışmada; İstanbul ilinde 4 farklı sosyo-ekonomik grubu temsil eden 400 bireyin şeker ... -
İstanbul ilinde tüketicilerin çeşitli fonksiyonel gıda ürünlerine olan yaklaşımları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışmada İstanbul ilinde tüketicilerin fonksiyonel gıdalara olan yaklaşımları ile ailelerin sosyo-ekonomik özelliklerinin analizi amaçlanmıştır. İstanbul ilinde yaşayan 611 kişi ile yüz yüze anket çalışması yapılarak, ... -
İstanbul ilinde tüketime sunulan kırmızıbiberlerin bazı patojenler, kimyasal ve toksikolojik maddeler yönünden incelenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu arastırmada, stanbul linde baharat paketleyen ve son tüketiciye ulastıran büyük ölçekli 5 isletmeden bir yıl boyunca her ay alınan kırmızıbiber örnekleri Aflatoksin B1, toplam Aflatoksin, Sudan 1 ve Sudan 4 boyaları ... -
İstanbul ilinde vitamin kullanım alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu araştırma, İstanbul ilinde 4 farklı sosyo-kültürel grubu temsil eden toplam 1000 kişilik denek grubunun vitamin kullanım alışkanlıkları ve tercihlerini etkileyen faktörler hakkında fikirlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. ... -
İstanbul İli Ortaöğretim öğrencilerinin bilinçli gıda tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu çalışma, İstanbul ili çeşitli ilçelerinde okuyan Ortaöğretim öğrencilerinin bilinçli gıda tüketimi için bilgi edinme yolları irdelenmeye çalışılmış olup, edinilen bilgilerin tüketim alışkanlığına etkisini belirlenmek ... -
İSTANBUL İLİ AVRUPA YAKASINDAKİ MANDA İŞLETMELERİNİN YAPISAL ve MEKANSAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu araştırma Türkiye manda yetiştiriciliği bakımından pilot bölge niteliğinde olan İstanbul yöresindeki geleneksel manda barınaklarının yapısal özelliklerinin belirlenmesi ve hayvan refahı açısından değerlendirilmesi ... -
İSTANBUL İLİ SINIRLARI İÇERİSİNDE YER ALAN ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİN YAPISAL YÖNDEN İNCELENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada İstanbul ili Sarıyer ve Pendik ilçeleri örtüaltı sistemlerinin mevcut yapısal durumu, sorunları ısıtma ve havalandırma sistemlerinin özelliklerinin belirlenmesi ve yörenin ekolojik koşullarına uygun bir sera ... -
İstanbul Kavacık mevkiinde tem otoyolundan kaynaklanan gürültünün haritalanması ve gürültü perdesi modelinin uygulanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Gürültü, insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratan ve hoşa gitmeyen sesler olarak ifade edilmektedir. Büyükşehirlerde gürültü haritalarının bir an önce hazırlanarak, her bölgedeki gürültü seviyelerinin ortaya konulması, ...