Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1953, listelenen: 390-409
-
Dikiş parametrelerinin yünlü ve yün karışımı dokuma kumaşların eğilme dayanımı üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu tezde, dikiş sıklığı ve dikiş payı gibi dikiş parametrelerinin yün ve yün/polyester karışımı dokuma kumaşların eğilme dayanımı üzerine etkileri araştırılmıştır. Dikilmiş kumaştaki dikiş parametreleri ile eğilme ... -
Diyet lif ilave edilerek üretilen hamburger köftesinin kalite özellikleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada Hamburger köftesi formülasyonunda buğday lifi, portakal lifi ve selüloz lifi 4 farklı oranda (%0,5, %1, %1,5 ve %2) kullanılmıştır. Araştırma, kontrol ve farklı oranlarda lif içeren 12 adet örnek olmak ... -
Dizel yakıtı ve kanola biyodizelinin motor performansı ve tork artışı üzerine etkilerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada; Dizel yakıtı ve kanola biyodizelin motor performansı ve tork artışı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, petrol kaynaklı dizel yakıtına belirli oranlarda kanola biodizelinin karıştırılmasıyla ... -
Doğa koruma alanlarının peyzaj mimarlığı açısından incelenmesi: Boraboy gölü tabiat parkı örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Yüzyılı aşkın süredir birçok ülke insanoğlunun dolaylı veya doğrudan tahribine sebep olduğu doğayı korumak için önemli adımlar atmıştır. Önemli kültürel değerleri ve doğal güzellikleri ile paha biçilemez bir hazineye sahip ... -
Doğal bir antimikrobiyel ve antioksidan olan propolisin köfte üretiminde kullanımı
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Propolis, arılar tarafından üretilen, sağlık açısından pek çok yararı (antimikrobiyal, antibakteriyel, antioksidan vb.) olan doğal bir maddedir. Fakat bu ürün günümüzde yeterince değerlendirilmemektedir. Bu çalışma doğal ... -
Doğal bir mera vejetasyonunun yapısı ve bazı çevre faktörleri ile ilişkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışma, 2018-2019 yıllarında Tekirdağ İli'nin Süleymanpaşa İlçesine bağlı Köseilyas Mahallesinde Enstitülerne ait olan doğal bir vejetasyona sahip merada beş ayrı yöneyin toprak sıcaklığı, toprak nemi, botanik kompozisyon ... -
Doğal tatlandırıcıların (stevga ve akçaağaç grubu sütlü tatlıların fiziksel, kimyasal ve tekstürel özellikleri üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu araştırmada, doğal tatlandırıcılardan stevia ve akçaağaç ?urubunun sütlü tatlıların fiziksel ve kimyasal kalitesine etkileri araştırılmıştır. Sakkaroz ile hazırlanan sütlü tatlılara alternatif olarak % 8,11 oranında ... -
Doğalgaz çevrim santralinde iş sağlığı ve iş güvenliği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Dünyada ve ülkemizde sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle işyerlerinde çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir takım sorunlar ortaya çıkmıştır. Başlangıçta fazla önemsenmeyen bu ... -
Doğrusal olmayan göreli türevsel etkileşimlerin 40Ca çekirdeğine uygulanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu tezde; bütün mertebelerde non-lineer türevsel etkileşmeleri içeren Ortalama Alan Modeli, Thomas-Fermi yakla¸sımında atom çekirdeğine uygulanmıştır. Literatürde nükleer madde için uygulanan bu model tez kapsamında ... -
Doğu Anadolu dağlık bölgelerinden toplanmış phelum l. populasyonlarının agronomik, morfolojik ve sitogenetik karakterizasyonu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Buğdaygil yem bitkisi türlerinin taksonomisi oldukça karmaşık olup türlerin teşhisi ve sınıflandırılması ciddi bir uzmanlık gerektirmektedir. Aynı cins içerisinde yer alan buğdaygil türlerinin birbirlerine çok benzemeleri, ... -
Dokuma kumaş hatlarının belirlenmesi ve nedenlerinin giderilmesi için bir uzman sistem uygulaması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Tekstil endüstrisi kumaş üretim süreçlerinde ortaya çıkan çeşitli varyasyonlar ya da hatalar nedeniyle kumaş üzerinde istenmeyen kusurlar ya da uygunsuzluklar oluşur. Bu duruma neden olan hataların sebeplerinin belirlenmesi; ... -
Dokuma kumaş üretiminde makine girişim modeli uygulaması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Tam entegre çalışan bir tekstil fabrikasında kumaş üretimi iplik hazırlama, iplik üretimi, dokuma hazırlık, dokuma, terbiye ve kalite kontrol proseslerinden oluşur. Dokuma işlemi, tekstilde ipliğin yüzey haline geldiği bir ... -
DOKUMA KUMAŞLARIN YAŞ İŞLEMLER SONRASI ÇEKME DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Tekstil malzemeleri için yaş işlem ya da yıkama sonrası boyut değişimi problemi her zaman önemli ve üzerinde çalışılan bir konu olmuştur. Yeterli kalite bilincinin oluşmadığı dönemlerde bile; geniş aralıkta da olsa belirli ... -
Dokuma kumaşların yüzey pürüzlülüğü ile yapısal özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Dokuma yüzeyler için pürüzlülük; yüzey profilinin tek bir yönde (atkı veya çözgü) ortalama sapması olarak ifade edilmektedir. Geçmişte yapılan çalışmalar göstermektedir ki, dokuma kumaşlarda yüzey pürüzlülüğü; kumaşın ... -
Dokumasız tekstil ile üretilen spunlace kumaşın bulanık mantık yöntemi ile kalite iyileştirmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Spunlace kumaş dokumasız tekstil alanında hızla gelişmekte olan bir üründür. Günümüzde sıkça kullanımı artmakta olan bu ürün hatasız ve kaliteli şekilde üretilmesi gerekmektedir. Yapılan literatür araştırmalarından yola ... -
Dokuz ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidinin yarım diallel melez f2 generasyonlarında bazı verim ve kalite komponentleri için kombinasyon yeteneklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışma, farklı orijinli dokuz buğday (Triticum aestivum L.) genotipinin resiproksuz yarım diallel melez F2 döllerinde bazı agronomik ve kalite özellikleri bakımından kombinasyon yetenekleri ve heterosis değerlerinin ... -
Dolma biberde (capsicum annuum l. ) sürgün budamasının verim ve kalite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Deneme, dolmalık biberde ana dal alma ve yan sürgünlerde uç alma uygulamalarının etkisini araştırmak amacıyla, ısıtılmayan, Quonset tipi, PE serada, 2013 yılı ilkbahar- yaz döneminde kurulmuştur. Deneme deseni üç tekerrürle ... -
Domates fidesi üretiminde in vitro mikroçoğaltımı ve ekonomik analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, F1 domates (cv. Bandita) fidesinin in vitro koşullarda mikroçoğaltımı ve in vitro koşullardaki bitkiciklerden fide üretimi ile konvansiyonel yöntemle fide üretiminin kurulum ve üretim maliyeti incelemesi ... -
Domates kurutmada farklı yöntemlerin karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada domatese dört farklı kurutma yöntemi uygulanmıştır. Bu kurutma yöntemleri; güneşte kurutma, sıcak havalı kabin tipi kurutucuda kurutma, vakumlu kurutma ve dondurarak kurutmadır. Kurutma uygulamaları, hem ... -
DOMATESDE (Solanum lycopersicum cv. Jumbo F1) BUDAMANIN VERİM ve KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Araştırma, a)iki koltuk durumu; koltukların 3-5cm iken tümden çıkarılması veya koltuklarda iki yaprak üzerinden uç alma yapılması b)üç salkım sayısı; 3, 4 ve 5 c)üç salkımda meyve sayısı; 4, 5 ve 6 olmak üzere, budama ...