Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaptan, Binnur
dc.date.accessioned2017-08-01T08:45:37Z
dc.date.available2017-08-01T08:45:37Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2186
dc.description.abstractPresence of Listeria spp. and L. monocytogenes in traditional pottery cheeses produced at eight different provinces in Turkey was investigated. A total of 279 samples were surveyed. Apart from L. monocytogenes, L. ivanovii and L. gravyi, L. innocua were determined from the cheese samples, while L. welshimeri and L. seeligeri were not detected in any of the samples. 21.5% of the samples were contaminated with Listeria spp. However 15.77% of samples was positive for L. monocytogenes. The incidence of L. grayi, L. innocua and L. ivanovii isolated from samples were 2.15%, 1.43% and 2.15%, respectively. A total of 60 Listeria spp. positive samples were analyzed and it was determined that. L. monocytogenes was the most prevalent species with 44 (73.3%) isolates recovered, while 16 (26.6%) belonged to other Listeria spp.en_US
dc.description.abstractTürkiye'nin sekiz değişik illerinde toplanan geleneksel Küp peynirinde Listeria spp ve L.monocytogenes varlığı ve isnsidansı araştırılmıştır. Toplanan 279 peynir örneğinin Listeria spp % 21.5, L. monocytogenes %15.77’de, L. Grayi %2.15, L. İnnocua %1.43 ve L. İvanovii % 2.15 oranında kontamineolduğu belirlenmiş,L. welshimeri ve L. seeligeri ise tespit edilmemiştir. Listeria spp. Pozitif toplam 60 örnekte en yaygın tür olarak 44 (% 73.3)’ünde L. Monocytogenes ve 16 (%26.6)’ sında ise diğer Listeria spp. belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectcheesesen_US
dc.subjectdetectionen_US
dc.subjectfood safetyen_US
dc.subject;microbial contaminationen_US
dc.subjectpublic healthen_US
dc.subjectKüp Peynirien_US
dc.titlePrevalence of Listeria spp and L. monocytogenes in Home made Pottery Cheeseen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authorid27542en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage80en_US
dc.identifier.endpage87en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster