Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBuluş, Halil Nusret
dc.contributor.authorLevent, Mert
dc.date.accessioned2023-04-27T20:40:56Z
dc.date.available2023-04-27T20:40:56Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RsTBl6RWK25OBMIKtIgYYQ7duWxcymmRYWsDOgdKSIp18rpGGxTDd40lj8g3ynF7
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11479
dc.description.abstractFındık üretiminde ön sıralarda yer alan Türkiye'de, genelde Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen bu ürünün, diğer gıda ürünleri gibi kurutularak saklanması ürünün kullanım ömrünü uzatmaktadır. Genelde açık havada kurutulan bu tip ürünler için zemin ve iklim şartlarının elverişli olmaması nedeniyle birçok kurutma yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemler kurulması ve işletmesi maliyetli olan yöntemlerdir. Ürünün kurutulması ve nem miktarının hesaplanması ile bu maliyetin azaltılması planlanmaktadır. Bunun için kullanılacak yöntemlerden biri de yapay zeka teknikleridir. Bu tez çalışmasında yapay zeka tekniklerinden olan yapay sinir ağları ve bulanık mantık tabanlı çıkarım sistemi bu kurutma parametrelerinin tahmini için kullanılmıştır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında birçok farklı model oluşturulan yapay sinir ağının, en iyi sonuç veren modeli ile bulanık mantık çıkarım modeli karşılaştırılmış, deneysel verilere olan yakınlıkları incelenerek bir tahmin sistemi kurulması hedeflenmiştiren_US
dc.description.abstractIn Turkey, which is at the forefront of hazelnut production, this product, which is generally grown in the Black Sea Region, is stored by drying like other food products, extending the life of the product. Many drying methods have been developed for this type of products, which are generally dried in the open air, due to the unsuitable ground and climatic conditions. These methods are costly to set up and operate. It is planned to reduce this cost by drying the product and calculating the moisture content. One of the methods to be used for this is artificial intelligence techniques. In this thesis, artificial neural networks and fuzzy logic based inference system, which are artificial intelligence techniques, are used for the estimation of these drying parameters. In this master's thesis study, many different models of the artificial neural network were created, the model with the best results was compared with the fuzzy logic inference model, and it was aimed to establish a prediction system by examining their proximity to the experimental data.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolen_US
dc.subjectComputer Engineering and Computer Science and Controlen_US
dc.subjectANFISen_US
dc.subjectANFISen_US
dc.subjectHücresel yapay sinir ağlarıen_US
dc.subjectCellular artificial neural networksen_US
dc.subjectLevenberg-marquardten_US
dc.subjectLevenberg-marquardten_US
dc.subjectMikrodalga kurutmaen_US
dc.subjectMicrowave dryingen_US
dc.titleBulanık mantık ve yapay sinir ağı yöntemleri ile kurutma sürecinin modellenmesien_US
dc.title.alternativeModeling of drying processes with fuzzy logic and artifical neural network methodsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage46en_US
dc.institutionauthorLevent, Mert
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid759812en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster