Yazar "Kaptan, Binnur" için listeleme
-
Aflatoxin M1 Determination in Traditional Küp Cheese Samples of Turkey Using Immunoaffinity Column and High-Performance Liquid Chromatography
Mycotoxin occurrence in foods, especially in uncontrolled produced traditional foods causes serious health problems. In this study, traditional Küp cheese samples were collected from different part of Anatolian region ... -
Brokoli ve ıspanak takviyesinin probiyotik yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerine etkisi
Güneş, Kübra (Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada, inek sütüne %10 oranında brokoli ve ıspanak sebzelerinin püreleri ilavesi ile probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp. lactis ve Lactobacillus acidophilus) stirred tip yoğurtlar üretilmiş ve +4ºC'de 14 gün ... -
A comparison between mineral content in goat and cow's milk
Kaptan, Binnur (Elsevier Science Bv, 2012)[No Abstract Available] -
Determination of Some Heavy Metals Level in Kashar Cheese Produced in Thrace Region
Öztürk, B. E.; Kaptan, Binnur; Şimşek, Osman (Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2012)In this research, 50 samples of kashar che ese produced and sold in Trakya (Thrace) region, we re studied for analysis of heavymetalsasLead (Pb), tin(Sn), copper (Cu) and mercury (Hg). Heavy metal contents of samples ... -
The Effect of Environmental Factors on Heavy Metal and Mineral Compositions of Raw Milk and Water Samples
Bıgucu, Ertuğrul; Kaptan, Binnur; Palabıyık, İbrahim; Öksüz, Ömer (Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2016)In this research, the concentrations of essential metals (Mn, Zn, Cr, Cu, Co), toxic metals (Cd, Pb) and some minerals (Al, Ca, K, Na, Fe, Mg) were determined in raw cow's milk and water samples collected from 3 different ... -
Evaluation of human origin Lactobacillus isolates for the production of probiotic fermented milk
Bilgin, Bilal; Kuş, Harun; Palabıyık, İbrahim; Kaptan, Binnur (Biointerface Research Applied Chemistry, 2016)In the present study, L. rhamnosus IF7, L. paracasei ssp. paracasei IF10, L. fermentum IF14 and L. fermentum IF15, isolated from infant faeces, were combined with Streptococcus thermophilus and examined to be used as ... -
Gebe kadınların süt ve süt ürünleri ile ilgili bilgi düzeylerinin ve tüketim durumlarının belirlenmesi
Taşkın, Sencer (Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Besin, organizma tarafından dış ortamdan alınan ve metabolizmasında kullanılan herhangi bir maddedir. Besinler hem enerji veren hem de hücrelerin büyümesi, onarımı, dış etkenlere karşı savunması ve çoğalması için gerekli ... -
Genotyping of the ? – casein gene by PCR – RFLP (AcuI digestion) and its relationship to milk yield traits in Anatolian buffaloes, Murrah buffaloes, and their crosses
Karadağ, Orhan; Kader Esen, Vasfiye; Yüksel, Mehmet Akif; Küçükkebabçı, Mustafa; Sevim, Semih; Çetin, İlkay; Kaptan, Binnur; Soysal, Mehmet İhsan (2023)The aim of this study was to investigate the polymorphism of the ? – casein gene (kappa casein, CSN3) in buffaloes and determine its effects on milk yield traits. Data were obtained from 2016 to 2019 from all animals in ... -
Influence of Adjunct Cultures of Lactobacillus spp. on Chemical, Microbiological and Sensory Properties of White Pickled Cheese
Kaptan, Binnur; Kurultay, Şefik; Bilgin, Bilal (Asian Journal Of Chemistry, 2009)This paper reports a comparison of changes in the microflora and chemical parameters related with Lactococcus and Lactobacillus cultures during 90 days ripening in Turkish white pickled cheese. One control (K) and four ... -
Kolostrum: farmakolojik, nutrasötikal ve fonksiyonel özellikleri
Karlıdağ, Merve (Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Kolostrum, süt vermeye başlayan memenin ilk sekresyonudur ve laktasyon sütünden farklı özellikler göstermektedir. Kolostrum protein, karbonhidrat, yağ, vitamin gibi besin maddelerine ek olarak özellikle spesifik fonksiyonlar ... -
Koyun, inek ve keçi sütlerinden üretilen Edirne beyaz peynirlerinin depolama süresince fizikokimyasal, mikrobiyolojik, tekstürel ve duyusal açıdan değerlendirilmesi
Demir, Fatmagül Halıcı (Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, inek, koyun ve keçi sütlerinden üretilen Edirne beyaz peynirlerinde depolama süresince bazı özelliklerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, peynir örneklerinde depolamanın 0., 30., 90., 150. ve 180. ... -
Manda Sütü Yağı Konjuge Linoleik Yağ Asitleri Kompozisyonlarının Belirlenmesi
Kaptan, Binnur; Soysal, Mehmet İhsan; Taşan, Murat (Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu araştırmanın amacı, manda sütü yağ asidi bileşiminde bulunan konjuge linoleik asit (KLA) izomer içeriğinin değişimini araştırmaktır. Yağ asitlerinin KLA izomer içeriği, gaz kromatografisi ve Alev İyonizasyon Dedektörü ... -
Manda Sütü Yağının Yağ Asitleri Kompozisyonlarının Belirlenmesi
Öksüz, Ömer; Bilgin, Bilal; Kaptan, Binnur (Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışmanın amacı, Anadolu manda sütünün yağ asidi kompozisyonunu karakterize etmek ve manda sütü yağ asit profilindeki potansiyel yağ asitleri gruplarını araştırmaktı. Laktasyon döneminde 30 Anadolu manda sütündeki ... -
Prevalence of Listeria spp and L. monocytogenes in Home made Pottery Cheese
Kaptan, Binnur (Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2016)Presence of Listeria spp. and L. monocytogenes in traditional pottery cheeses produced at eight different provinces in Turkey was investigated. A total of 279 samples were surveyed. Apart from L. monocytogenes, L. ivanovii ... -
Proving of the cheese Halva (Hosmerim) manufacturing process
Kurultay, Şefik; Öksüz, Ömer; Kaptan, Binnur (Wiley, 2009)Cheese Halva (CH) is a traditional Turkish dessert. The cooking stage is the most important process step in CH manufacturing, which needs a skilled person. Faults made in this step lead to structural defects in the final ... -
The Relationship Between Some Physico-Chemical, Microbiological Characteristics and Electrical Conductivity of Milk Stored at Different Temperature
Kaptan, Binnur; Kayışoğlu, Serap; Demirci, Mehmet (Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2011)In this research; electrical conductivity ( EC ), pH, lactic acid and total bacteria content of milk were determined. During the storage period at two different temperatures, pH decreased, but lactic acid content and ... -
A study on microbiological and physicochemical properties of homemade and small scale dairy plant buffalo milk yoghurts
Bilgin, Bilal; Kaptan, Binnur (Int Journal Pharmaceutical Research & Allied Sciences, 2016)In the present study, the physicochemical and microbiological qualities of commercially available yoghurt were investigated. For this purpose, sixty samples of homemade and forty samples of small scale dairy plants buffalo ...